Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Duurzaamheid staat centraal voor Bosch in België

Bosch België financiële resultaten 2019

Jaarlijkse financiële resultaten 2019

  • Omzet in België bedraagt 753 miljoen euro in 2019
  • Bosch blijft investeren in België met een focus op energie-efficiëntie van productielijnen en gebouwen
  • Projecten rond CO2-neutraliteit op verschillende locaties in België
  • BSH Home Appliances N.V. bekroond voor Papillon, een sociaal project rond circulaire economie

Peter De Troch >

X

Anderlecht – Bosch, toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, sluit het boekjaar 2019 in België af met een geconsolideerde omzet van 753 miljoen euro, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. De totale netto-omzet van Bosch in België, inclusief niet-geconsolideerde verkoop aan andere Bosch-bedrijven, bedraagt 574 miljoen euro en blijft stabiel. Als gevolg van de onzekerheden veroorzaakt door de coronapandemie, is Bosch voor het lopende boekjaar eerder gematigd: "Hoewel we vanwege de huidige situatie ook in België een uitdagend jaar verwachten, blijven we toegewijd aan de lokale markt en zijn potentieel op lange termijn", aldus Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux.

De investeringen van Bosch in België zijn in 2019 met 29 procent gestegen tot ongeveer 10 miljoen euro. Bosch in België blijft een belangrijke werkgever met ongeveer 1.400 medewerkers (situatie per 31 december 2019).

Ontwikkeling in de verschillende Bosch-bedrijfssectoren

De bedrijfssector Mobility Solutions blijft een belangrijke speler op de Belgische markt. De omzet in deze sector kende in 2019 een gestage groei. De divisie Automotive Aftermarket, die de aftermarket en de werkplaatsen voorziet van een compleet aanbod diagnose- en werkplaatsapparatuur en een breed assortiment onderdelen, boekte in 2019 opnieuw goede resultaten. Ook de onafhankelijke garagenetwerken, Bosch Car Service en AutoCrew, blijven sterk presteren. De verkoop van Bosch eBike Systems blijft groeien. 51 procent van alle nieuwe fietsen in 2019 verkocht op de Belgische markt zijn e-bikes (bron: Bike Europe). Vooral de verkoop van speed pedelecs is in 2019 sterk gegroeid. E-bikes worden steeds vaker gebruikt voor het woon-werkverkeer en veel bedrijven promoten e-bikes in een Bike Lease Plan voor hun medewerkers. Om zijn aanbod van producten en diensten verder te diversifiëren, gaat Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen naast wisarmen nu ook andere auto-onderdelen lakken. Het bedrijf nam in de rubberafdeling een nieuwe, energie-efficiënte extrusielijn in gebruik. Ook op andere plaatsen binnen het bedrijf werden extra maatregelen genomen om energie te besparen. Verdere investeringen om het productieproces nog energiezuiniger te maken zijn aan de gang.

Ook de bedrijfssector Industrial Technology noteerde opnieuw mooie groeicijfers. Bosch Rexroth blijft een referentie op de Belgische markt op het gebied van aandrijvingen en hydraulische systemen voor sluizen en bruggen. Het voorbije jaar werden een aantal mooie projecten opgestart of afgerond, waaronder de stormvloedkering in Nieuwpoort, in samenwerking met THV Jan De Nul NV en HerboschKiere NV. Bosch Rexroth werkte ook mee aan de basculebrug over de grootste momenteel in gebruik zijnde scheepssluis ter wereld in Kieldrecht en aan de mobiele voetgangersbrug in Molenbeek (Brussel).

De bedrijfssector Consumer Goods werd geconfronteerd met een uitdagende marktsituatie, maar hield goed stand. Zo won Bosch Power Tools vorig jaar een aantal prestigieuze prijzen. De Belgische consumenten verkozen Bosch tot beste merk van 2020 in de categorie doe-het-zelf in het “Best Brand”-onderzoek van onderzoeksbedrijf GfK. Eerder in het jaar ontving de GlassVAC, de snoerloze ruitenreiniger van Bosch, de Red Dot Design Award voor Product Design 2019. Ook Papillon, het circulaire economieproject met een sociale dimensie van BSH Home Appliances N.V., kon rekenen op erkenning. Het werd bekroond met de "Radicale Vernieuwer Klimaattrofee" van de krant De Standaard.

De bedrijfssector Energy and Building Technology kende een lichte stijging van de omzet. De divisie Bosch Building Technologies installeerde een DICENTIS-conferentiesysteem, gekoppeld aan de toegangscontrole, in een Belgisch overheidsinstituut. Het DICENTIS-conferentiesysteem maakt vergaderen op afstand mogelijk en laat ook toe op afstand te stemmen. Rekening houdend met de huidige veiligheidsregels na de coronapandemie, zal vergaderen op afstand naar verwachting steeds belangrijker worden.

In 2019 opende de Bosch Climate and Buderus Academy van Bosch Thermotechnology N.V. in Mechelen de deuren en in 2019 volgden meer dan 700 personen een opleiding over de nieuwste producten en trends in de wereld van thermotechniek. De divisie Thermotechnology zag ook een toename van grote projecten rond warmtekrachtkoppeling voor grote energieverbruikers, zoals wellnesscentra of zwembaden.

Investeringen in klimaatneutraliteit in de Belgische Bosch-vestigingen

Tegen eind 2020 zullen alle Bosch-locaties wereldwijd volledig klimaatneutraal zijn. Bosch investeerde in 2019 ook aanzienlijk in zijn Belgische vestigingen. "Er werd bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in de ruitenwisserfabriek van Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen en in de kantoren van het Benelux-hoofdkwartier in Anderlecht. Ook de andere locaties en al onze medewerkers leveren de nodige inspanningen om dit klimaatdoel tegen het einde van dit jaar te bereiken", aldus Carrie.

De meeste investeringen gingen naar aanpassingen van bestaande gebouwen en het energie-efficiënter maken van productielijnen. Naast de compensatie van de CO2-uitstoot en het inkopen van groene stroom, richt Bosch in België zich op energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie op lange termijn. Dat wil Bosch doen met de installatie van fotovoltaïsche systemen op verschillende sites. Bij Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen werd een nieuwe, meer energiezuinige extrusielijn in gebruik genomen. In de kantoren van het hoofdkantoor in Anderlecht werden technische aanpassingen doorgevoerd en investeringen gedaan in innovatieve oplossingen voor ventilatie, verwarming, koeling en verlichting. Beide projecten leveren een energiebesparing van 3,3 GWh per jaar op. Andere vestigingen werken momenteel aan het energiezuiniger maken van hun locaties.

De krachten bundelen om de coronaviruspandemie te bestrijden

Bosch wil waar mogelijk bijdragen aan de inspanningen om de pandemie te bestrijden, bijvoorbeeld met de nieuwe ontwikkelde covid-19-sneltest en het Vivalytic-analysetoestel. Bosch wil in 2020 meer dan een miljoen sneltesten produceren en dit aantal volgend jaar nog verhogen tot drie miljoen. Daarnaast maakt Bosch in sommige regio's ook gezichtsmaskers en ontsmettingsmiddelen, die voornamelijk worden gebruikt ter bescherming van de eigen medewerkers. De productie van de ruitenwisserfabriek in Tienen werd tijdens de crisis tijdelijk onderbroken. Sinds begin april is de productie geleidelijk weer opgestart. Bosch neemt tal van maatregelen om ervoor te zorgen dat de medewerkers adequaat worden beschermd tegen een besmetting met het coronavirus.

Bosch Groep: Vooruitzichten voor 2020 en een strategische koers op lange termijn

Als gevolg van de coronaviruspandemie verwacht Bosch dit jaar aanzienlijke uitdagingen voor de wereldeconomie. Om op zijn minst een evenwichtig resultaat te bereiken, is een uiterste inspanning nodig, zo kondigde de raad van bestuur van de Bosch Groep aan tijdens de jaarlijkse persconferentie in Duitsland. Ondanks de uitdagingen van de huidige situatie handhaaft Bosch zijn strategische koers op lange termijn: de leverancier van technologie en diensten gaat door met het systematisch nastreven van ambitieuze klimaatdoelstellingen en de ontwikkeling van activiteiten die een uitbreiding van duurzame mobiliteit ondersteunen. "Hoewel andere kwesties momenteel in de schijnwerpers staan, mogen we de toekomst van onze planeet niet uit het oog verliezen", aldus Bosch CEO Volkmar Denner. Bosch zal zijn wereldwijde klimaatdoelstellingen voor 2020 halen en alle 400 locaties wereldwijd klimaatneutraal maken. Bovendien heeft Bosch vooropgesteld om de upstream- en downstreamactiviteiten in de waardeketen zo klimaatneutraal mogelijk te maken - tegen 2030 zal de bijbehorende uitstoot (Scope 3) naar verwachting met 15 procent dalen. Bovendien wil het bedrijf de ervaring van meer dan 1.000 eigen energieefficiëntieprojecten bundelen in een nieuw adviesbureau, Bosch Climate Solutions genaamd. Omdat klimaatactie de structurele veranderingen in veel sectoren versnelt, wordt waterstof steeds belangrijker, zowel in de automobielindustrie als in bouwtechnologie. Bosch werkt daarom samen met partners aan mobiele en stationaire brandstofcellen. Wat betreft mobiliteit is het volgens Denner belangrijk een breed technologisch offensief uit te rollen dat zich niet beperkt tot een batterij-elektrisch pad naar duurzame mobiliteit, maar ook rekening houdt met efficiënte verbrandingsmotoren en vooral met hernieuwbare synthetische brandstoffen en brandstofcellen.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,160 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en artificiële intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op bosch-press.be, bosch.be, bosch.com, iot.bosch.com, LinkedIn en YouTube: Bosch Belgium.

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,160 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en artificiële intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?