Suche

Persbericht #Bosch Groep
Deel persbericht

Bosch België focust op zakelijke kansen voor geconnecteerde oplossingen

Jaarlijkse financiële resultaten 2017

  • Verkoop aan derden in België bedraagt 871 miljoen euro in 2017
  • Opportuniteiten voor Bosch met geconnecteerde oplossingen voor mobiliteit, smart homes en Industrie 4.0
  • Nieuw trainingscenter van Bosch Thermotechnology opent eind 2018 in Mechelen
  • In Tienen ontwikkelde polymeertechnologie nu ook toegepast voor consumentengoederen
  • Doorbraak: diesel NOx-uitstoot veel lager dan wettelijk voorgeschreven limieten

Anderlecht – Bosch, toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, rondde het fiscale jaar 2017 in België af met een geconsolideerde omzet van 871 miljoen euro. Dit is iets minder dan het jaar ervoor. “Connectiviteit maakt ondertussen deel uit van ons dagelijks leven en werk. We transformeren het potentieel van geconnecteerde producten en diensten in een commercieel succesverhaal voor Bosch”, aldus Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux. “Ook in België focust Bosch op de veranderende mobiliteitstrends, bijvoorbeeld met de e-bike of geconnecteerde oplossingen voor de garagewerkplaats”, voegde Carrie toe.

De transformatie van Bosch naar een IoT-bedrijf heeft ook impact op het lokale wervingsprofiel van het bedrijf. Bosch blijft op zoek naar technisch geschoolde en - vaardige jonge professionals. “Samen met onze huidige medewerkers krijgen zij de kans het lopende transformatieproces van Bosch naar een IoT-bedrijf verder uit te bouwen”, zei Heiko Carrie. Bosch in België telde op 31 december 2017 ongeveer 1.550 medewerkers.

Technologische oplossingen in alle Bosch-bedrijfssectoren

De Bosch Mobility Solutions sector is goed vertegenwoordigd op de Belgische markt. De laatste jaren investeerde Robert Bosch Produktie N.V. Tienen stevig in ultramoderne productielijnen voor een nieuwe generatie ruitenwissers en in de ontwikkeling van nieuwe producten zoals “Power Protection Plus”, een innovatieve wisrubbertechnologie waarbij een polymeercoating over de wislip wordt aangebracht. Deze technologie werd ontwikkeld voor de productie van ruitenwissers en wordt nu ook toegepast voor consumentengoederen.

In België zijn moderne rijhulpsystemen, en in het bijzonder noodremsystemen, erg populair. Volgens de meest recente cijfers is 39 procent van de nieuw geregistreerde auto’s in België uitgerust met een noodremsysteem. Dat is een van de hoogste percentages in Europa. Ook de verkoop van e-bikes blijft toenemen: 45 procent van de 485.000 verkochte fietsen in België was een e-bike. Bosch profiteert van deze trend omdat veel e-bike producenten de eBike-systemen van Bosch gebruiken.

De divisie Automotive Aftermarket introduceerde de werkplaats van de toekomst op de Belgische markt. Dankzij de software-oplossing “Connected Repair” kan alle Bosch- equipment aanwezig in de werkplaats met elkaar verbonden worden: van aircoservicestations tot uitlaatgastesters en diagnoseapparatuur. Het onafhankelijke garagenetwerk Bosch Car Service stelde de Bosch Car Service Connect App en de Bosch-connector voor. Dankzij de verbinding tusen het online platform mijn BoschCarService, de Bosch-connector en de app heeft de klant 24/7 controle over zijn of haar auto.

De sector Industrial Technology realiseerde een gezonde groei in België. Bosch Rexroth organiseerde een Connected Hydraulics Roadshow. Connected Hydraulics combineert Rexroths fundamentele kennis van hydrauliek met nieuwe inzichten over de toepassingen van hydraulische technologieën in een digitale wereld. Voorbeelden van succesverhalen zijn geavanceerde extrusiepersen die dag en nacht draaien of graafwielmachines die een maximale productiviteit garanderen. Waterwegen en infrastructuur blijft een belangrijke sector voor Bosch Rexroth in België. De cilinders voor de bruggen over de Deurganckdock in de haven van Antwerpen zullen geleverd en geïnstalleerd worden door Bosch Rexroth. In 2017 werden de basculebruggen van de A11 over het Boudewijnkanaal tussen Brugge en Knokke officieel geopend. Dankzij de hydraulica en elektrische aandrijvingen van Rexroth, kunnen deze bruggen geopend en gesloten worden in ongeveer 90 seconden.

De ontwikkeling van de bedrijfssector Consumer Goods lag in lijn met de marktontwikkelingen. Bosch Power Tools blijft een sterke speler op de markt van professioneel en doe-het-zelfgereedschap. Bosch breidt zijn aanbod snoerloos gereedschap voortdurend uit. Het rekent daarvoor op compacte en zeer krachtige accu’s. Voor de professionele sector werd de nieuwe ProCore 18V-accu geïntroduceerd, maar ook in de doe-het-zelf-sector doen deze accu’s hun intrede. Zo zullen de NanoBlade- zagen, die trillingsvrij en precies zagen, binnenkort met een 18V-accu beschikbaar zijn. In de toekomst kunnen consumenten één enkele accu gebruiken, zowel voor huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, als voor doe-het-zelf- en tuingereedschap. De divisie introduceerde ook GlassVAC, de eerste accu-ruitenreiniger van Bosch. Het wisblad van deze ruitenreiniger wordt geproduceerd op basis van de “Power Protection Plus”-technologie, een technologie gebruikt bij de productie van Bosch-ruitenwissers. BSH Huishoudapparaten B.V. introduceert steeds meer apparaten met HomeConnect. Deze technologie laat toe alle apparaten via smartphone of tablet op afstand te besturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Bosch Roxxter, een robotstofzuiger met HomeConnect. De Roxxter scant haar omgeving nauwkeuring en maakt een eigen plattegrond van het huis. Dankzij de RoomSelect-optie kunnen er specifieke taken en instructies gegeven worden over bepaalde no-go-zones.

De bedrijfssector Energy and Building Technology registreerde een constante groei in 2017. Bosch Building Technologies is de nieuwe naam voor Bosch Security Systems. De naamswijziging weerspiegelt het brede aanbod aan diensten en producten van deze divisie. In 2017 rondde Bosch Building Technologies een aantal mooie projecten af, waaronder het toegangscontrolesysteem in de Muntschouwburg in Brussel en camerabewaking in Oostende Airport.

Bosch Thermotechnology N.V. bracht al zijn administratieve vestigingen samen in een nieuw en modern bedrijfspand in Mechelen. Bosch Thermotechnology is gespecialiseerd in het leveren van energie-efficiënte opossingen voor verwarming, koeling, warm water en elektriciteit. Op de nieuwe locatie in Mechelen werd ook gestart met de bouw van een nieuw centraal magazijn en een gloednieuw trainingscentrum voor verwarmingsinstallateurs. De opening van het trainingscentrum is gepland voor eind 2018. Begin dit jaar introduceerde Bosch Climate, vroeger gekend als Junkers Bosch, de nieuwste “smart, connected easy” producten. De geconnecteerde condensatieketels Condens 9000i en Condens 9000iWM zijn high-end verwarmingsoplossingen en hebben een mooie ErP-score en een A-label. De EasyControl CT 200 van Bosch is de nieuwste slimme thermostaat en biedt de mogelijkheid om de temperatuur in verschillende kamers afzonderlijk in te stellen. Bosch Thermotechnology N.V. introduceerde ook het HomeCom (Pro)-platform voor de merken Bosch en Buderus. Zo kunnen installateurs de installatie gemakkelijk vanop afstand volgen.

Continue investering in nieuwe technologieën

Bosch België bereidt zich voor op de toekomst. Innovatieve technologieën, duurzaamheid en connectiviteit staan daarbij centraal. Het Competence Center in Tienen speelt een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe producten en diensten. Naast de ontwikkeling van rubber voor de eerste accu-ruitenwisser GlassVAC, verwierf Robert Bosch Produktie N.V. ook een aantal paintshop-contracten voor derden. Bosch vindt het belangrijk om kennis en expertise te delen met partners en klanten. Het Bosch Automotive Training Center in Anderlecht traint onafhankelijke garages om de auto van de toekomst te onderhouden en te herstellen. Vanaf eind 2018 zal het nieuwe trainingscentrum van Bosch Thermotechnology N.V. in Mechelen installateurs helpen om alle voordelen van geconnecteerde producten en diensten te begrijpen en benutten.

Bosch Groep: wereldwijde strategie en vooruitzichten voor 2018

Bosch wil ook in 2018, ondanks de moeilijke economische conjuctuur, verder blijven groeien. Na het recordjaar 2017 verwacht de Bosch Groep voor dit jaar als gevolg van de economische en geopolitieke risico’s een omzetgroei tusen twee en drie procent. In de eerste drie maanden van 2018 lag de omzet van de technologie- en dienstenleverancier op het hoge niveau van hetzelfde kwartaal van het jaar voordien, of ongeveer 5 procent hoger, na wisselkoerscorrectie. Bosch kan als geen ander bedrijf een uitgebreide netwerkexpertise combineren met een brede sector- en productkennis. Dat is het unieke voordeel van Bosch", zei Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, op de jaarlijkse algemene persconferentie over de financiële resultaten in Renningen, Duitsland. Denner ziet met name de verbetering van de levenskwaliteit en de bescherming van het milieu en het klimaat als essentiële taken voor Bosch: "Onze slogan 'Technologie voor het leven’ motiveert ons om de best mogelijke technologie voor de bescherming van het milieu te ontwikkelen en in te zetten. We willen mensen helpen mobiel te blijven, terwijl we ook de luchtkwaliteit verbeteren." Om minder uitstoot in het verkeer mogelijk te maken, investeert het bedrijf fors in de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit, alsook in de verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor. Bosch bereikte een doorbraak in dieseltechnologie. De ontwikkelaars van Bosch zijn erin geslaagd om met hun innovatieve dieseltechnologie NOx-uitstoot aanzienlijk te verminderen. De testvoertuigen, uitgerust met deze geavanceerde technologie, hebben een gemiddelde uitstoot van slechts 13 milligram stikstofoxide per kilometer. "Diesel heeft een toekomst. Het blijft een onderdeel van de mobiliteit van morgen", aldus de CEO van Bosch. [Lees hier meer over deze technologische vooruitgang.]

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,160 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en artificiële intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op bosch-press.be, bosch.be, bosch.com, iot.bosch.com, LinkedIn en YouTube: Bosch Belgium.

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,160 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en artificiële intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?