Suche

Persbericht #Connected mobility
Deel persbericht

Bosch DAS 3000 computergestuurd ADAS-kalibratiesysteem voor frontcamera's en radars

DAS 3000

Innovatieve totaaloplossing voor een efficiënte en nauwkeurige kalibratie

  • Ingebouwde camera’s en bijhorende software maken een uiterst nauwkeurige en eenvoudige positionering mogelijk
  • Een 60 procent snellere kalibratieprocedure in vergelijking met andere systemen op de markt
  • Innovatieve 3D-technologie, inclusief digitale afstandsmeting: geen gebruik van rolmeters, lasers en/of laserafstandsmeter

Leen Van Parys >

Steeds meer voertuigen zijn uitgerust met rijhulpsystemen (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems) die met behulp van camera’s en radarsensoren kritieke situaties detecteren. Ze waarschuwen de bestuurder en grijpen in bij dreigend gevaar. In de autowerkplaats is het kalibreren van deze systemen na onderhoud of reparatie van een voertuig een steeds vaker voorkomende taak. Met de DAS 3000 biedt Bosch een universeel en computergestuurd kalibratietoestel voor ADAS-systemen aan. De DAS 3000 is dusdanig ontworpen dat hij geschikt is voor de ADAS-kalibratie van alle huidige voertuigmodellen volgens de voorschriften van de verschillende voertuigfabrikanten. Het systeem werkt autonoom op basis van zijn eigen software en kan gekoppeld worden aan de Bosch-diagnosesoftware ESI[tronic] 2.0 en een KTS-diagnosetester voor het communicatiegedeelte met het voertuig. Deze flexibele en krachtige totaaloplossing biedt de werkplaats een snelle toegang tot de verschillende ADAS-kalibratieprocedures, volgens de richtlijnen van de respectievelijke voertuigfabrikanten.

Digitale afstandsmeting en uitlijning met 3D-cameratechnologie

Dankzij het revolutionair Dual Camera Systeem met 3D-technologie en geïntegreerde camera’s en software wordt de afstand ten opzichte van het voertuig automatisch gemeten en gebeurt de uitlijning op de rijas volledig digitaal. Dit maakt comfortabel en snel positioneren mogelijk, zonder meetlint of laser. Ook een wieluitlijner is niet langer nodig. De gebruikte 3D-technologie is driemaal nauwkeuriger dan een reguliere laserpositionering en vijfmaal beter dan een meting met meetlint. De kalibratie van camera’s en radars wordt hierdoor sterk verbeterd, wat de werking van het ADAS- systeem en de verkeersveiligheid ten goede komt.

Een uitgebreide basisuitrusting met innovatief multifunctioneel kalibratiebord voor camera- én radarkalibratie

De basisuitrusting van de DAS 3000 bestaat – naast het Dual Camera System – ook uit een multifunctioneel kalibratiebord, waarmee zowel camera- als radarkalibratie kan worden uitgevoerd. Bij horizontale plaatsing is het kalibratiebord door vier vooraf ingestelde posities in enkele seconden klaar voor camerakalibratie van de camera’s van alle voertuigen van de Volkswagen Groep (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) en Alfa Romeo. Het multifunctionele kalibratiebord heeft de bijzondere en unieke eigenschap dat het, in verticale opstelling, eveneens als reflectorbord kan gebruikt worden voor de kalibratie van radarsensoren. Door het grote formaat is het multifunctionele bord geschikt voor de radarkalibratie van alle voertuigmerken en –modellen. Bovendien is er geen bijkomende hoogte-instelling of fijnafstelling meer nodig, waardoor ook de radarkalibratie in een mum van tijd kan worden uitgevoerd.

Daarnaast is de DAS 3000 uitgerust met een magnetische precisiemeetbalk voor een snelle en precieze plaatsing van kleinere voertuigspecifieke kalibratieborden. De gemakkelijk verschuifbare magnetische houders laten een snelle en nauwkeurige positionering toe.

Aangepast aan elke werkplaats

De DAS 3000 kan dankzij de instelbare hoogte-offset eenvoudig en flexibel worden aangepast aan elke werkplek. Hierdoor kan de DAS 3000 zowel op een vlakke ondergrond gebruikt worden, alsook voor wagens die op een (uitlijn)hefbrug staan.

Voor comfortabel en gemakkelijk manoeuvreren in de werkplaats is het toestel uitgerust met extra grote wielen. Een dubbele stempelrem garandeert een stevige en stabiele positionering. Het toestel is aan de achterzijde voorzien van een praktisch opbergsysteem voor de kalibratieborden en ruimte voor het plaatsen van de diagnoselaptop.

Flexibiliteit in het samenwerken met diagnoseapparaten

Bosch biedt als aanvulling op de DAS 3000 rubuuste tabletcomputers en diagnosetesters aan, die speciaal ontwikkeld zijn voor dagelijks gebruik in de werkplaats. De kalibratie van de ADAS-systemen wordt uitgevoerd door middel van de ESI[tronic] 2.0 werkplaatssoftware. De nieuwe generatie KTS-diagnosemodules ondersteunen alle gangbare diagnoseprotocollen, alsook het nieuwe op Ethernet gebaseerde DoIP- diagnoseprotocol (Diagnotics over Internet Protocol). Dankzij de geoptimaliseerde “pass-thru-interface” bieden de nieuwste generatie KTS-testers ook eenvoudig toegang tot de portals van de autofabrikanten.

Voor schadeherstelbedrijven, autoruitspecialisten en professionele garagebedrijven

Zowel voor schadeherstellers, autoruitspecialisten als voor professionele garagebedrijven, is ADAS-kalibratie een steeds vaker voorkomende taak in de werkplaats. Na schadeherstel, het vervangen van de voorruit, een wieluitlijning of andere werkzaamheden aan het onderstel of de stuurinrichting, dient men steeds de rijhulpsystemen te herkalibreren. Dankzij de innovatieve DAS 3000 is de werkplaats in staat om op eenvoudige wijze een snelle en uiterst precieze ADAS-kalibratie uit te voeren volgens de richtlijnen van de voertuigfabrikanten. De universele inzetbaarheid en beduidend snellere kalibratieprocedure zorgen voor een optimale terugverdientijd. Kortom, de DAS 3000 maakt ADAS-kalibratie niet alleen veel sneller en makkelijker, maar ook financieel interessanter dan ooit tevoren.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1.300 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 421.000 medewerkers (situatie op 31 december 2022). Het bedrijf genereerde in 2022 een omzet van 88,2 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 85.500 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 44.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, LinkedIn en YouTube: Bosch Belgium

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?