Suche

Persbericht #History
Deel persbericht

30 jaar KTS-diagnosetesters van Bosch

Sinds de introductie van de legendarische "Bosch hamer" in 1988, is diagnose een dagelijkse activiteit in de werkplaats

  • Al dertig jaar lang vereenvoudigen de diagnose-oplossingen van Bosch, zoals de KTS en de ESI[tronic]-werkplaatssoftware, de dagelijkse taken in de werkplaats
  • Stuurapparaatdiagnose begon bij drie fabrikanten; vandaag worden voertuigen van meer dan 150 merken gediagnosticeerd
  • Helemaal klaar voor de toekomst met de nieuwste KTS-generatie

Leen Van Parys >

Dankzij de eerste diagnosetester, de KTS 300 van Bosch, konden onafhankelijke garages voortaan ook elektronische voertuigsystemen controleren. Dat was een primeur in 1988. De eerste diagnosetester kreeg de naam KTS of "Klein-Tester- Serie", wat Duits is voor “serie van kleine testers”. De naam KTS wordt vandaag nog altijd gebruikt. "Sinds de oprichting van het bedrijf staat Bosch garant voor ontwikkelingscompetentie, technische kwaliteit en betrouwbaarheid. Dertig jaar geleden waren wij een van de eerste bedrijven die deze voorwaarden op het gebied van stuurapparaatdiagnose vervulden," zegt Oliver Frei, Regional President Europe bij Bosch Automotive Service Solutions. Dit verklaart meteen de motivatie achter de voortdurende verdere ontwikkeling van de KTS-diagnosetesters. "We hebben er altijd naar gestreefd om door middel van diagnosetesters en moderne software de efficiëntie en effectiviteit van de dagelijkse taken in de werkplaats te verbeteren. Het ontwikkelen van diagnoseoplossingen geschikt voor de werkplaats van de toekomst motiveert ons nog steeds," vervolgt Frei. Dankzij een geoptimaliseerde diagnose van stuurapparaten en de nieuwe generatie KTS-testers met toekomstgerichte hardware-oplossingen zal het dertigjarige succesverhaal van de Bosch-diagnosetesters ook in de toekomst blijven duren.

De start van het succesverhaal: “Bosch hamer”

De allereerste diagnosetester op de markt, kon de motormanagementgegevens van drie automerken uitlezen. Maar dat aantal nam snel toe. In 1999 kon de KTS een diagnose uitvoeren op 120 systemen van 25 automerken. De KTS 300 werd bekend als “Bosch hamer” en werd een referentie in de automotive wereld. In 1999 werd de Bosch ESI[tronic]-werkplaatssoftware geïntroduceerd op de diagnosetester. Dat was opnieuw een belangrijke mijlpaal voor de diagnose van stuurapparaten en de verdere ontwikkeling van de KTS-serie. Kwartaalupdates – eerst op CD, later op DVD en vandaag meestal online – zorgen ervoor dat de werkplaats steeds over de meest actuele diagnosegegevens beschikt, ook voor de nieuwste automodellen en systemen. Vandaag kunnen de KTS-diagnosetesters en ESI[tronic] 2.0 een stuurapparaatdiagnose op meer dan 90.000 voertuigmodellen van meer dan 150 verschillende automerken uitvoeren.

Dertig jaar ervaring en competentie in diagnose van stuurapparaten

Veel van de elektronische voertuigsystemen in eerste uitrusting door autofabrikanten wereldwijd gebruikt, zijn ontwikkeld door Bosch-ingenieurs. In parallel met de ontwikkeling van de eerste elektronische systemen in automotive engineering, paste Bosch zijn uitgebreide competentie op dit vlak ook toe voor testapparatuur en is hierdoor ook al meer dan dertig jaar toonaangevend op het gebied van stuurapparaatdiagnose. Naarmate de vraag naar technisch hoogstaande en efficiënte diagnoses in de werkplaats toenam, verbeterde Bosch voortdurend zijn KTS-testers en ESI[tronic]-software. Vandaag zijn de KTS-modules een ideale aanvulling op uitlaatgas- en voertuigsysteemtesters. Zij worden geïntegreerd in een trolley met een pc, een scherm en een printer of zijn beschikbaar als onderdeel van handige tabletcomputers voor mobiel gebruik in de werkplaats. Via Bluetooth, Wi-Fi of LAN kunnen ze worden verbonden met andere testers, met het werkplaatsnetwerk of met internet. Daarnaast ondersteunen ze ook alle gangbare communicatieprotocollen gebruikt door de elektronische voertuigsystemen.

Toekomstbestendige hardware met PassThru- en Ethernet-interfaces

Met de KTS 560/590, de nieuwste generatie diagnosetesters, ondersteunt Bosch onafhankelijke autobedrijven bij service- en reparatietaken op moderne voertuigsystemen. De Euro 5- en Euro 6-normen verplichten autofabrikanten om de technische informatie voor reparaties via webportals beschikbaar te stellen voor onafhankelijke autobedrijven. Om toegang te hebben tot deze webportals is een PassThru-interface vereist. Al sinds 2009 zijn de KTS-toestellen geschikt als PassThru-interface en kunnen zij gebruikt worden om de nieuwste reparatie- informatie op te vragen, ondanks enkele beperkingen. De nieuwste KTS 560/590- toestelllen hebben een verbeterde PassThru-interface die de werkplaats probleemloos toegang biedt tot de gegevens van bijna alle webportals van autofabrikanten. Hierdoor kunnen onafhankelijke autobedrijven moderne voertuigmodellen servicen en stuurapparaten opnieuw programmeren. Ze hoeven hun klanten niet langer naar erkende autobedrijven door te sturen om dergelijke taken uit te voeren.

Dankzij de KTS 560/590 is de werkplaats ook goed voorbereid op de toekomst. De toestellen bevatten al de nieuwe Ethernet-diagnose-interface, Diagnostics over Internet Protocol (DoIP). Deze garandeert een snellere gegevensoverdracht en is bijzonder belangrijk omdat de datavolumes steeds groter worden, bijvoorbeeld voor rijhulpsystemen. Steeds meer autofabrikanten gebruiken dus ook Ethernet voor diagnoses. Basisdiagnoses zullen nog steeds mogelijk zijn via de CAN-interface. Voor een uitgebreide diagnose of het herprogrammeren van stuurapparaten is toch een Ethernet-interface vereist zoals voorzien op de nieuwste KTS-generatie.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?