Suche

SB LiMotive joint venture wordt ontbonden - Bosch intensifieert activiteiten in ontwikkeling en productie van efficiënte accutechnologie

  • Bosch zet lijnen uit voor nieuwe strategie in accumarkt
  • Bosch wil competenties in lithium-ion in Duitsland versterken
  • Leveringsovereenkomsten garanderen uitvoering lopende projecten
  • Toekomstige samenwerking door overeengekomen uitwisseling van octrooien

Bosch herdefinieert de focuspunten voor de ontwikkeling en productie van accu’s voor elektrische en hybride voertuigen. In de veranderende marktomgeving laat dit Bosch toe optimaal gebruik te maken van zijn eigen capaciteiten en deze ook verder te ontwikkelen. Om die reden hebben de beide moederbedrijven van de joint venture SB LiMotive beslist hun samenwerking en toekomstige zakenrelatie te reorganiseren. De overeenkomst is onderworpen aan de goedkeuring van de antitrustautoriteiten.

Klanten blijven focus

“Elektromobiliteit is een markt met een groot potentieel voor de toekomst. We zijn al succesvol gestart met diverse projecten, terwijl heel wat andere projecten in het vooruitzicht liggen. Door een herstructurering van onze activiteiten kunnen we beter inspelen op de behoeften van onze klanten op gebied van marktfocus en -snelheid. We blijven met man en macht werken om onze marktactiviteiten uit te breiden,” zegt Bernd Bohr, voorzitter van de Automobieldivisie van de Bosch Groep in een reactie op de reorganisatie.

In de toekomstige samenwerking met de voormalige partner in de joint venture zijn maatregelen genomen die verzekeren dat alle ontwikkelings- en leveringsovereenkomsten worden nagekomen. Daarnaast zijn de partijen overeengekomen wederzijds toegang te verlenen tot patenten.

De volledige business van accusystemen zal worden overgedragen aan Bosch, inclusief alle componenten zoals het zo belangrijke accumanagementsysteem. Bosch neemt ook dochteronderneming SB LiMotive Germany GmbH volledig over. Dat is gevestigd in Stuttgart en concentreert zich op systeemengineering, accumanagementsystemen, prototypes, marketing en verkoop. Tegelijkertijd wordt ook Cobasys geïntegreerd in Bosch. Deze ochteronderneming, die belangrijk is voor de Amerikaanse markt, heeft vestigingen in Orion (Michigan) en Springboro (Ohio).

Onafhankelijk Europees netwerk van accuspecialisten

Bosch wil zijn activiteiten op het vlak van elektrochemie en de productie van lithiumionaccu’s verder uitbreiden. Het doel is intens samen te werken met gespecialiseerde partners uit de industrie en het hoger onderwijs om het onderzoek naar en de ontwikkeling van hoog performante accucellen in Duitsland te stimuleren en een gespecialiseerd Europees netwerk uit te bouwen. Op die manier verbeteren niet alleen de toekomstmogelijkheden voor accu’s voor elektromobiliteit, maar ook voor stationaire apparaten voor energieopslag.

De oprichting van een productiefaciliteit in Europa is een ander belangrijk onderdeel van de Bosch-strategie. Het doel is om de knowhow van Duitse en Europese toeleveranciers efficiënt te combineren op het gebied van grondstoffen en de bouw van complexe productiefaciliteiten.

Als toonaangevende toeleverancier in de automobielindustrie wil Bosch zich op de best mogelijke manier specialiseren in accutechnologie voor hybride en elektrische voertuigen. Om dit te verwezenlijken spendeert Bosch jaarlijks al 400 miljoen euro aan elektromobiliteit. Bosch heeft in dit vakgebied momenteel 1.100 medewerkers in dienst, onder wie ongeveer 300 accuspecialisten bij SB LiMotive Deutschland in Stuttgart en Cobasys in de Verenigde Staten.

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.500 medewerkers (situatie op 31 december 2017). Het bedrijf realiseerde in 2017 een omzet van 78 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 450 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 62.500 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland

Ben je nog steeds op zoek naar iets?