Suche

Persbericht #Bosch Group
Deel persbericht

CES 2023: de sensoren van Bosch zorgen voor meer veiligheid en levenscomfort

Technologie voor connectiviteit en klimaatbescherming

  • Tanja Rückert, lid van de Raad van Bestuur: "Sensoren verbeteren de levenskwaliteit van mensen en verkleinen de ecologische voetafdruk van slimme toestellen."
  • Mobiliteit: nieuwe sensorgebaseerde innovaties van Bosch verhogen de verkeersveiligheid.
  • Duurzaamheid: een nieuwe generatie sensoren van Bosch voor fitness trackers, fijnstof- en hoogtemeting – zijn de helft kleiner en verbruiken de helft minder stroom dan vorige generaties.
  • CES® Innovation Award: Bosch RideCare Companion, een geconnecteerde mobiliteitsoplossing, ontvangt Best of Innovation Award.

Las Vegas, NV – Sensoren zijn alomtegenwoordig. Ze informeren auto's, elektrische fietsen, smartphones, fitness trackers en koptelefoons over hun omgeving. Bosch ontwikkelt en maakt slimme sensoren die het leven veiliger en comfortabeler maken. Deze sensoren worden bovendien altijd efficiënter, wat helpt om onze planeet te beschermen. Bosch is een pionier en marktleider in micro-elektromechanische systemen (MEMS), een van de belangrijkste en meest gebruikte sensortypes. "In 1995 zijn we met de productie van MEMS-sensoren begonnen. De voorbije vijf jaar hebben we evenveel van die sensoren geproduceerd als in alle jaren daarvoor", zei Tanja Rückert, lid van de Raad van Bestuur van de Bosch Groep, op CES 2023 in Las Vegas. Sinds het technologiebedrijf 27 jaar geleden begon met de productie ervan, heeft het in totaal meer dan 18 miljard MEMS-sensoren geproduceerd. Elke auto bevat vandaag gemiddeld 22 MEMS. Volgens Yole Group*, een bureau voor marktonderzoek en strategische consulting, is Bosch nu de belangrijkste fabrikant van MEMS-sensoren. De wereldwijde jaarlijkse vraag naar deze sensoren zal naar verwachting tegen 2027 groeien van de huidige 33,5 miljard naar ongeveer 49 miljard stuks. Bosch wil meegaan in die groei en zal zijn productie in de volgende jaren sterk uitbreiden. Het bedrijf wil marktleider blijven en zijn leiderspositie nog verder versterken. Om aan de groeiende vraag te voldoen, investeert Bosch fors in zijn waferfabrieken in Dresden en Reutlingen. In het kader van zijn investeringsplan wil het bedrijf tegen 2026 in totaal drie miljard euro investeren in zijn halfgeleideractiviteit en dus ook in de ontwikkeling en productie van sensoren. Het zal voor zijn micro-elektronica- en communicatietechnologie een beroep doen op het Europese financieringsprogramma IPCEI ME ("Important Project of Common European Interest on Microelectronics and Communication Technologies").

Sensoren redden levens en maken de weg vrij voor connectiviteit

Sensoren staan centraal in de moderne technologie en zijn de ruggengraat van de geconnecteerde wereld. Ze maken voertuigen veiliger, redden elke dag levens en dragen bij aan de bescherming van zowel het milieu als de gezondheid van de mens. Ze zijn dus een cruciale technologische basis voor alle activiteiten van Bosch – en ook de focus van het vervolg op de digitale imagocampagne, met 'Sensor tech #LikeABosch' als motto. "Met de hulp van sensoren kunnen we onze 'Invented for Life'-technologie naar nieuwe hoogtes tillen. Ze verbeteren niet alleen de levenskwaliteit van mensen, maar verkleinen ook de ecologische voetafdruk van onze slimme toestellen. Onze nieuwe campagne #LikeABosch toont enkele opmerkelijke voorbeelden van wat dat inhoudt", aldus Rückert.

De MEMS-sensoren werden aanvankelijk in de autosector op grote schaal gebruikt. Bosch is nog altijd een van de belangrijkste sensorfabrikanten voor deze sector. De sensoren van Bosch helpen bij de voertuignavigatie, controleren de airbags en ESP-systemen en leveren een hele reeks hulpfuncties die de veiligheid, het comfort, het gemak en de efficiëntie verbeteren. Sensoren zijn vooral onmisbaar voor geautomatiseerd rijden. Ze zijn als het ware de 'ogen' waarmee auto's hun omgeving kunnen 'zien' en begrijpen. De sensoren van Bosch maken de weg vrij voor de zelfrijdende auto. Het bedrijf biedt nu al een reeks radar-, lidar-, video- en ultrasone sensoren voor geautomatiseerd rijden aan. Maar de MEMS-sensoren spelen ook een centrale rol in de consumentenelektronica. Zo kunnen druksensoren in smartphones de hoogte van het toestel tot op enkele centimeters precies bepalen. Dat betekent bijvoorbeeld dat hulpverleners in een noodsituatie heel snel weten op welke verdieping een slachtoffer zich bevindt. Volgens de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) redden dergelijke druksensoren alleen al in de VS jaarlijks 10.000 levens.

Nieuwe innovaties van Bosch verbeteren de verkeersveiligheid

Bosch zal op CES 2023 verscheidene nieuwe op sensoren gebaseerde mobiliteitsinnovaties voorstellen, waaronder de RideCare Companion, die bekroond werd met een Best of Innovation Award van de sectorvereniging CTA. Volgens het bedrijf zal de RideCare Companion een cruciale rol spelen in het verhogen van de veiligheid voor alle inzittenden van een voertuig in de context van een geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit. De geconnecteerde hardware- en softwareoplossing bestaat uit een camera, een draadloze SOS-knop en datadiensten in de cloud. Bij een ongeval of in andere gevaarlijke situaties kunnen voertuigbestuurders deze oplossing gebruiken om 24 uur per dag contact op te nemen met Bosch-medewerkers. Als er iets misgaat, kan deze via de camera in het voertuig kijken, de situatie beoordelen en indien nodig onmiddellijk hulp inroepen. De RideCare Companion is een waardevol vangnet, in het bijzonder voor taxichauffeurs of rijdiensten.

Ook het “Off-zone Crash Detection”-systeem belooft meer verkeersveiligheid: het beschermt de inzittenden van het voertuig bij zijdelingse botsingen, die zich vaak voordoen bij het veranderen van rijstrook of op kruispunten. In combinatie met een nieuw softwarealgoritme detecteren slimme sensoren snel en betrouwbaar de precieze hoek van de impact bij een zijdelingse botsing, en activeren ze de airbag op tijd om de gevolgen van een ongeval te beperken. "Ons Off-zone Crash Detection-systeem is een mooi voorbeeld van de manier waarop we met software nog meer uit bestaande hardware halen. Zo creëren we een tastbare meerwaarde op de weg," zegt Mike Mansuetti, President van Bosch Noord-Amerika, op CES in Las Vegas.

Kwantumsensoren hebben een groot potentieel

Bosch blijft ook een pioniersrol spelen in de ontwikkeling van een nieuw type sensoren: kwantumsensoren, een van de belangrijkste innovatiedomeinen voor de volgende jaren. Ze zouden binnenkort metingen mogelijk maken die 1.000 keer preciezer zijn dan die van de huidige MEMS-sensoren. Dat zou bijvoorbeeld de diagnose van neurologische ziekten vergemakkelijken en nauwkeuriger maken. Bosch heeft vorig jaar een eigen start-up opgericht om de commercialisering van kwantumsensoren te stimuleren en deze markt te ontwikkelen. Als sterk gediversifieerd technologiebedrijf ontwikkelt Bosch veelbelovende technologieën in tal van domeinen en positioneert het zich voor de toekomst: "Alleen al in de drie volgende jaren zullen we tien miljard euro in de digitale transformatie van Bosch investeren. Ook ons huidig personeelsbestand van 40.000 softwareontwikkelaars zal groeien", verklaart Rückert.

Duurzaamheid als motor van technologische vooruitgang

Klimaat en duurzaamheid zijn topprioriteiten voor Bosch. "Voor de toekomst van onze planeet is het essentieel dat we allemaal meer energie-efficiënt gaan leven. Tegelijkertijd stimuleert de klimaatverandering de technologische vooruitgang in ons bedrijf – ook op het gebied van sensoren", zegt Rückert. Bosch stelt op CES de volgende generatie MEMS-sensoren voor. Ze zijn nauwkeuriger, robuuster en energiezuiniger dan de vorige modellen. Een voorbeeld is de inertiële sensor BHI360/BHI380, een programmeerbare sensor geschikt voor AI. Wanneer deze in een fitness tracker wordt geïnstalleerd, past hij zich aan de individuele bewegingen van de drager aan, terwijl hij maar half zo groot is en de helft minder stroom verbruikt dan zijn voorganger. Hetzelfde geldt voor de nieuwe BMV080-fijnstofsensor, die de concentratie fijnstof en verontreiniging in de lucht meet. Met zijn ruimtebesparende design is hij tot 450 keer kleiner dan de huidige producten op de markt. En dan is er nog de BMP585 barometrische druksensor, die een hoogteverandering van enkele centimeters meet en dus individuele pull-ups of push-ups kan detecteren. Hij verbruikt 85 procent minder energie en is drie keer robuuster dan de vorige generatie.

*Bron: Status of the MEMS Industry report, Yole Intelligence, 2022

Bosch op CES 2023:

• PERSCONFERENTIE: livestream op de Bosch Media Service

• STAND: 5-8 januari 2023, in de Central Hall, stand #16115

• VOLG de hoogtepunten van Bosch op CES 2023 op Twitter: #BoschCES

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?