Suche

Persbericht
Deel persbericht

Bosch richt start-up op voor kwantumsensortechnologie

Dr. Katrin Kobe wordt verantwoordelijk voor het opzetten van de start-up en het lanceren van marktrijpe producten

  • Bosch plant om de markt voor kwantumtechnologie producten open te stellen.
  • Bosch doet al zeven jaar onderzoek naar kwantumtechnologie.
  • Marktexperts zien in de komende jaren een potentieel tot zeven miljard US-dollar.

Ludwigsburg, Duitsland – Robert Bosch GmbH richt een nieuwe business unit op voor de commercialisering van kwantumsensoren. Om te kunnen deelnemen aan de verwachte sterke marktgroei worden de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren gebundeld in een in-house start-up en omgezet in producten. Jens Fabrowsky, executive vice-president van Bosch Automotive Electronics en verantwoordelijk voor de halfgeleiderdivisie zegt: “Kwantumtechnologie verlegt de grenzen van wat mogelijk is – zowel op het gebied van gegevensverwerking als op het gebied van sensoren. Het doel is vooral om het brede praktische voordeel van kwantumeffecten te vergroten – van de ontvwikkeling van CO2-neutrale aandrijflijnen tot neurologische diagnostiek. Bosch doet al vele jaren intensief onderzoek naar kwantumsensortechnologie en we zien onszelf als wereldleider op dit gebied. In de toekomst willen we hieruit ook businessmodellen ontwikkelen.”

Dr. Katrin Kobe leidt nieuwe unit

De CEO van de nieuw opgerichte start-up is Dr. Katrin Kobe. Ze heeft een doctoraat in de fysica en brengt meer dan 25 jaar managementervaring mee naar Bosch, die ze opdeed in verschillende technologiebedrijven. “Onderzoek is heel belangrijk bij Bosch. Als wereldwijd bedrijf met allianties en expertise op het gebied van kwantumtechnologie grijpt Bosch de kans om dit toekomstgerichte onderwerp vooruit te stuwen in de flexibele omgeving van een start-up”, zegt Dr. Katrin Kolbe.

Momenteel werken er al 15 medewerkers in de nieuwe start-up. Naar verwachting zal het team de komende maanden groeien tot meer dan 20 medewerkers. Er wordt met name gezocht naar ingenieurs en business field developers.

Medische toepassingen mogelijk in de nabije toekomst

Kwantumsensoren gebruiken de individuele atomen van een gas of defecten in vaste stoffen als atomaire meetinstrumenten. Door hun gerichte initialisatie vóór de meting, en het uitlezen van individuele kwantumtoestanden na de meting, bereiken kwantumsensoren een ongekende precisie. Dankzij kwantumtechnologie is het in de nabije toekomst mogelijk om met een factor 1.000 nauwkeuriger te meten dan met de huidige MEMS-sensoren (MEMS – micro-elektromechanisch systeem). Kwantumsensoren kunnen bijvoorbeeld helpen om neurologische ziektes zoals Alzheimer en Parkinson nauwkeuriger en gemakkelijker te diagnosticeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om zenuwimpulsen te registreren, bijvoorbeeld om in de toekomst medische prothesen te besturen. Dergelijke sensoren zullen het ook mogelijk maken de meest subtiele veranderingen in de positie van objecten te detecteren.

Bosch doet al zeven jaar onderzoek naar kwantumsensortechnologie en heeft volledig functionele en krachtige demonstratiemodellen gebouwd van een kwantummagnetometer en een kwantumgyrometer. Kwantummagnetometers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om minuscule magnetische velden te detecteren die worden gegeneerd door fysiologische processen. Kwantumgyrometers maken de uiterst nauwkeurige detectie van rotaties voor de navigatie van autonome systemen mogelijk. Het doel op lange termijn is een verdere miniaturisering tot en met de integratie van de technologie op een chip. Daarnaast is Bosch sinds 2018 actief betrokken bij acht publiek gefinancierde, deels internationale projecten op het gebied van kwantumsensortechnologie. Met deze nieuwe business unit wil Bosch dit vakgebied nu ook ontsluiten voor zijn eigen strategische doeleinden.

Sterke marktgroei verwacht

Marktexperts verwachten de komende jaren een sterke groei voor toepassing van kwantumsensortechnologie. In 2021 werd werldwijd 22 miljard dollar geïnvesteerd in kwantumtechnologie. Volgens McKinsey & Co. zal het marktvolume voor kwantumsensoren naar verwachting groeien tot zeven miljard US dollar.

De nieuwe business unit zal vanaf het begin van dit jaar worden ondergebracht in de gebouwen van Grow Platform GmbH in Ludwigsburg. Organisatorisch maakt de start-up deel uit van de divisie Bosch Automotive Electronics die in Reutlingen is gevestigd.

Achtergrondinformatie over kwantumtechnologie en -sensoren:

https://www.bosch.com/stories/quantum-technology/

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?