Suche

Persbericht #Automotive Aftermarket
Deel persbericht

Bosch, Shell en Volkswagen ontwikkelen hernieuwbare benzine met 20 procent lagere CO2-uitstoot

Verkoop van Blue Gasoline in de loop van het jaar ook gepland bij reguliere tankstations in Duitsland

  • Blue Gasoline-brandstof bevat tot 33 procent hernieuwbare energiebronnen.
  • Shell zal de resterende CO2-uitstoot compenseren via gecertificeerde compensatieregelingen.
  • De brandstof voldoet aan de EN 228/E10-norm en kan in alle benzinemotoren worden gebruikt.
  • Bosch vervangt in zijn bedrijfstankstations gewone benzine door Blue Gasoline.

Stuttgart – Het aanbod van hernieuwbare koolstofarme brandstoffen wordt steeds groter. In navolging van de R33 Blue Diesel hebben Bosch, Shell en Volkswagen nu ook een koolstofarme benzine ontwikkeld. Deze nieuwe brandstof, Blue Gasoline genaamd, bevat eveneens tot 33 procent hernieuwbare energiebronnen en zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot van bron tot wiel van minstens 20 procent per gereden kilometer. Dit betekent dat een vloot van 1.000 VW Golf VIII 1.5 TSI’s alleen al meer dan 230 ton CO2-uitstoot per jaar zou kunnen besparen, uitgaande van een jaarlijkse kilometerstand van elk 10.000 kilometer. Shell zal de resterende CO2-uitstoot als gevolg van het gebruik van Blue Gasoline compenseren via gecertificeerde compensatieregelingen. Het initiële plan is de brandstof in de loop van het jaar beschikbaar te maken bij reguliere tankstations, te beginnen in Duitsland. Het is de bedoeling dat de prijs aan de pomp in de buurt komt van die van premium brandstoffen zoals Shell V-Power.

“Op weg naar een klimaatvriendelijke mobiliteit moeten we ervoor zorgen dat we geen technische mogelijkheden onbenut laten, te beginnen met elektromobiliteit en eindigend met hernieuwbare brandstoffen. Elk stukje CO2 dat we besparen, kan ons helpen de klimaatdoelstellingen te halen”, zegt Dr. Uwe Gackstatter, voorzitter van de divisie Bosch Powertrain Solutions. “We zijn blij dat we deze tegenhanger van R33 Blue Diesel kunnen presenteren. Deze nieuwe brandstof brengt nu ook benzinemotoren een grote stap verder op het gebied van duurzaamheid,” aldus Felix Balthasar, Manager Specialty Fuels bij Shell. Sebastian Willmann, head Internal Combustion Engine Development bij Volkswagen, voegt hieraan toe: “Blue Gasoline is een bijkomende bouwsteen in de effectieve vermindering van de CO2-uitstoot van het wagenpark. De hoge opslagcapaciteit van Blue Gasoline maakt de brandstof bijzonder geschikt voor gebruik in plug-in hybride voertuigen. In de toekomst zullen de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur en grotere accu’s ertoe leiden dat deze voertuigen overwegend op elektrische energie rijden en dat de brandstof dus langer in de brandstoftank kan blijven.”

Hoogste standaard voor brandstofkwaliteit en duurzaamheid

Blue Gasoline voldoet aan de EN 228/E10-norm en overtreft deze zelfs in belangrijke parameters zoals opslagstabiliteit en kookgedrag. Hoogwaardige additieven houden de motor bovendien uiterst schoon en beschermen hem tegen corrosie. Dit betekent niet alleen dat de brandstof kan worden gedistribueerd via het bestaande tankstationnetwerk, maar ook dat deze kan worden gebruikt in alle nieuwe en bestaande voertuigen waarvoor Super 95 E10-benzine is goedgekeurd. Het aandeel van maximaal 33 procent hernieuwbare energiebronnen bestaat uit nafta of ethanol op basis van biomassa, gecertificeerd door het International Sustainability and Carbon Certification (ISCC)-systeem. Eén bron van dergelijke nafta is tallolie, een bijproduct bij de vervaardiging van papierpulp. Maar nafta kan ook worden gewonnen uit andere rest- en afvalstoffen.

Bedrijfstankstations van Bosch bieden voortaan uitsluitend koolstofarme brandstoffen aan

In het Blue Gasoline-project hebben de drie partners gezamenlijk de te behalen brandstofspecificatie gedefinieerd, rekening houdend met motorvereisten en duurzaamheid. Ze onderwierpen het ontwikkelde product aan intensieve tests op motortestbanken en in testvoertuigen – met consistent positieve resultaten. Bosch zal Blue Gasoline al in mei 2021 introduceren in zijn bedrijfstankstations, te beginnen met de vestiging in Schwieberdingen en met een uitrol naar de tankstations van de vestigingen in Feuerbach en Hildesheim in de loop van 2021. De levering van de conventionele Super 95 E10-benzine zal geleidelijk worden afgebouwd. Sinds eind 2018 is R33 Blue Diesel de enige dieselbrandstof die de Bosch-tankstations voor bedrijfsauto’s en interne bestelauto’s aanbieden. R33 Blue Diesel is ook bij steeds meer reguliere tankstations in Duitsland verkrijgbaar. Op dit moment wordt het aangeboden bij acht tankstations van verschillende merken, en er zullen er nog meer volgen.

Hernieuwbare brandstoffen zijn geen vervanging voor elektromobiliteit

Voor Bosch vervangen hernieuwbare koolstofarme en koolstofneutrale brandstoffen de elektromobiliteit niet, maar vullen deze elkaar aan. In principe is het gebruik van deze brandstoffen zinvol voor alle transportmodi, maar vooral voor die waarvoor nog geen duidelijk en economisch pad naar elektrificatie bestaat. Dit geldt naast schepen en vliegtuigen met name voor trucks, maar ook voor alle voertuigen met een verbrandingsmotor of hybride aandrijflijn die vandaag wereldwijd al op de wegen rijden en in de komende decennia nog zullen worden gebouwd. Om een snelle marktintroductie van deze brandstoffen te bevorderen, ligt de nadruk op hernieuwbare biomassa en synthetische brandstofcomponenten die in grote hoeveelheden in reguliere brandstof kunnen worden bijgemengd, in overeenstemming met de bestaande brandstofnormen. Met Blue Diesel en Blue Gasoline toont Bosch dat het niet alleen aan nieuwe voertuigen is om de CO2-uitstoot van de transportsector te verminderen. Het bestaande wagenpark kan ook bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?