Suche

Persbericht #Research
Deel persbericht

Bestrijding van de coronaviruspandemie: Bosch ontwikkelt een sneltest voor COVID-19

Bosch coronatest Vivalytic

Betrouwbare testresultaten maken differentiaaldiagnose mogelijk in minder dan 2,5 uur

  • Bosch CEO Dr. Volkmar Denner: "De snelle COVID-19 test van Bosch zal helpen om de verspreiding van de pandemie in te dammen en de besmettingsketen sneller te doorbreken".
  • Bosch helpt medische instellingen zoals dokterspraktijken, ziekenhuizen, laboratoria en gezondheidscentra met de nieuwe COVID-19-sneltest.
  • De sneltest kan via differentiaaldiagnose gelijktijdig tien respiratoire pathogenen diagnosticeren en voldoet aan de eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO : World Health Organization).
  • Bosch Healthcare Solutions heeft samen met Randox Laboratories Ltd. één ’s werelds van de eerste volledig geautomatiseerde moleculaire diagnostische tests ontwikkeld.

Peter De Troch >

X

Stuttgart, Duitsland - Het coronavirus SARS-CoV-2 stelt de gezondheidszorg en medische instellingen wereldwijd voor een grote uitdaging. De mogelijkheid om het virus snel te diagnosticeren is van onschatbare waarde om de exponentiële verspreiding ervan in veel landen in te dijken. De nieuwe, volledig geautomatiseerde sneltest van Bosch voor COVID-19 kan medische instellingen zoals dokterspraktijken, ziekenhuizen, laboratoria en gezondheidscentra helpen bij het stellen van snelle diagnoses. De snelle moleculaire diagnostische test wordt uitgevoerd met het Vivalytic-analyseapparaat van Bosch Healthcare Solutions. "We willen dat de Bosch COVID-19 sneltest zo snel mogelijk een rol speelt bij het indammen van de coronaviruspandemie. Het zal de identificatie en isolatie van geïnfecteerde patiënten versnellen", zegt Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH.

Snellere zekerheid, tragere verspreiding

De sneltest, die in slechts zes weken is ontwikkeld, kan een SARS-CoV-2 coronavirusinfectie bij patiënten in minder dan tweeënhalf uur opsporen - gemeten vanaf het moment dat het staal wordt genomen tot het moment dat het resultaat bekend is. Een ander voordeel van de sneltest is dat deze direct op de plaats van verzorging kan worden uitgevoerd. Hierdoor hoeven er geen stalen te worden getransporteerd, iets wat kostbare tijd in beslag neemt. Patiënten krijgen zo ook snel zekerheid over hun gezondheidstoestand, terwijl besmette personen onmiddellijk kunnen worden geïdentificeerd en geïsoleerd. Bij de huidige tests moeten patiënten meestal één tot twee dagen wachten op een resultaat. "Tijd is van essentieel belang in de strijd tegen het coronavirus. Een betrouwbare, snelle diagnose direct ter plaatse - is het grote voordeel van deze oplossing. Ook dat is weer een voorbeeld van onze slogan “Technologie voor het leven", zegt Denner.

Differentiaaldiagnose : diagnose van tien respiratoire pathogenen tegelijkertijd

De sneltest van Bosch is een ’s werelds eerste volledig geautomatiseerde moleculaire diagnostische tests ter wereld die meteen door alle medische instellingen kan worden gebruikt. Bovendien kan één enkel staal niet alleen worden getest op COVID-19, maar tegelijkertijd ook op negen andere luchtwegaandoeningen, waaronder influenza A en B. "Het bijzondere aan de Bosch-test is dat het een differentiaaldiagnose biedt, wat artsen de extra tijd bespaart die nodig is voor verdere tests. Bovendien krijgen ze snel een betrouwbare diagnose, zodat ze ook sneller met een passende behandeling kunnen beginnen", zegt Marc Meier, president van Bosch Healthcare Solutions GmbH. De nieuw ontwikkelde test zal vanaf april in Duitsland beschikbaar zijn, waarna andere markten in Europa en elders zullen volgen.

De snelle COVID-19-test van Bosch is het resultaat van de samenwerking tussen dochteronderneming Bosch Healthcare Solutions en het Noord-Ierse medische technologiebedrijf Randox Laboratories Ltd. "Samen met onze partner Randox zijn we erin geslaagd om deze innovatieve sneltest in zeer korte tijd te ontwikkelen en kunnen we nu deze nu aan de markt aanbieden. Het Bosch Vivalytic-analyseapparaat evalueert de test veilig en betrouwbaar ter plaatse in het ziekenhuis, in het labo of in de dokterspraktijk en garandeert zo de best mogelijke bescherming voor patiënten en medisch personeel", zegt Meier. Het bedrijf onderzoekt momenteel hoe het artsen en verplegend personeel in medische instellingen zoals het Robert Bosch Ziekenhuis kan helpen om snel getest te worden, zodat ze zo lang mogelijk fit blijven om te werken - zonder het risico anderen te besmetten.

Eenvoudige toepassing op de plaats van zorg

In verschillende laboratoriumtests met SARS-CoV-2 leverde de Bosch-test resultaten op met een nauwkeurigheid van meer dan 95 procent. De sneltest voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met behulp van een uitstrijkje wordt een staal uit de neus of de keel van de patiënt genomen. Vervolgens wordt de cartridge, die reeds alle reagentia bevat die nodig zijn voor de test, in het Vivalytic-apparaat geplaatst voor analyse. Tijdens de analyse kan het medisch personeel zich wijden aan andere taken, bijvoorbeeld de behandeling van patiënten. De Vivalyticanalyser is zo gebruiksvriendelijk ontworpen dat zelfs medisch personeel dat er niet speciaal voor opgeleid is, de test betrouwbaar kan uitvoeren. Een Bosch Vivalyticanalyser kan tot tien testen uitvoeren in een tijdspanne van 24 uur. Dit betekent dat er slechts 100 apparaten nodig zijn om tot 1.000 tests per dag te evalueren. Gezien de dynamische verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 werken de laboratoria al boven de capaciteit. De Bosch Vivalytic zal dus helpen om de beschikbare testcapaciteiten te verhogen.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?