Suche

Persbericht #Product News
Deel persbericht

Vraag naar Continu Variabele Transmissie blijft groot

Vraag naar Continu Variabele Transmissie blijft groot

Peter De Troch >

X

  • Laag verbruik en geringe CO2-uitstoot stimuleren vraag naar CVT-systemen
  • Productie duwbanden blijft stijgen
  • Tilburg is klaar voor de toekomst

Tilburg - Bij Bosch Transmission Technology B.V. in Tilburg rolde onlangs de 50 miljoenste duwband van de productielijn. De productie van duwbanden bij de marktleider in de ontwikkeling en massafabricatie voor stalen duwbanden voor Continu Variabele Transmissie (CVT) blijft toenemen, gestuwd door een sterke vraag in Azië en de Verenigde Staten. Maar ook in Europa wint de CVT aan populariteit.

“Steeds meer autoproducenten bieden vanwege het lage verbruik en de geringere CO2-uitstoot hun modellen ook in een CVT-versie aan. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de productie hier in Tilburg. In 2010 werd de 10 miljoenste duwband gevierd en in 2012 volgde al de 25 miljoenste. Nu hebben we 50 miljoen geproduceerde duwbanden op de teller,” zegt Han-Hein Spit, Vice President van Bosch Transmission Technology B.V..

De duwband, hart van CVT-systeem

Bosch Transmission Technology B.V. ontwikkelt en produceert duwbanden, het hart van een CVT-systeem. Een duwband bestaat uit honderden individuele, speciaal ontworpen stalen elementen die bij elkaar worden gehouden door twee pakketten van stalen snaren van een hoogwaardige legering. Dat maakt de duwband gemakkelijk aan te passen. Er hoeft geen volledig nieuwe duwband voor elk nieuw automodel worden gemaakt. Een paar aanpassingen aan het standaardmodel volstaan.

De duwband, hart van CVT-systeem

Bosch Transmission Technology B.V. ontwikkelt en produceert duwbanden, het hart van een CVT-systeem. Een duwband bestaat uit honderden individuele, speciaal ontworpen stalen elementen die bij elkaar worden gehouden door twee pakketten van stalen snaren van een hoogwaardige legering. Dat maakt de duwband gemakkelijk aan te passen. Er hoeft geen volledig nieuwe duwband voor elk nieuw automodel worden gemaakt. Een paar aanpassingen aan het standaardmodel volstaan.

In 2016 werden wereldwijd 12 miljoen CVT-systemen geproduceerd. Verwacht wordt dat dit in 2020 tot ruim 18 miljoen zal oplopen. De wereldwijde verkoop van auto’s blijft de komende jaren stijgen, met daarbij een toenemend aandeel van auto’s met een automatische schakeling. De comfortabele en efficiënte CVT is hiervoor een uitstekende oplossing.

Tilburg als “center of competence”

Bosch Transmission Technology B.V. heeft zowel een productieafdeling als een engineeringafdeling. Beide werken heel nauw samen. In Tilburg is het ‘center of competence’ van de business unit CVT ondergebracht. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de verbetering van de duwband, maar ook van de productietechnieken. Tilburg is ook de ‘lead plant’ van Bosch voor de productie van duwbanden. In de afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in nieuwe productietechnieken, een ultramodern machinepark en de uitbreiding van de productieoppervlakte.

De onderzoeksafdeling van Bosch Transmission Technology B.V. analyseert hoe de efficiëntie, duurzaamheid en het comfort van de duwband, bijvoorbeeld de geluidsreductie, verder verbeterd kunnen worden.

Zo ontwikkelde Bosch Transmission Technology B.V. de duwband van de toekomst, de Single Loopset Belt. Deze nieuwe duwband bestaat uit honderden speciaal ontworpen stalen elementen die door slechts één enkel pakket snaren van hoogwaardig staal bij elkaar worden gehouden. Het nieuwe bandontwerp vergroot de efficiëntie en leidt tot een verdere brandstofbesparing. De duwband van de toekomst zal vanaf 2020 in productie gaan.

Naast Tilburg heeft Bosch Transmission Technology ook een productieafdeling in Ho Chi Minh City, Vietnam en een assemblageafdeling in San Luis Potosi, Mexico voor de productie van duwbanden.

Historiek

1958: De Variomatic, de voorloper van de huidige Continu Variabele Transmissie (CVT), wordt in alle DAF personenauto’s geïnstalleerd.

1965-1971: Ontwikkeling van de stalen duwband wordt gestart.

1972: Oprichting Van Doorne’s Transmissie B.V.

1985: Start massaproductie stalen duwbanden (voor Subaru Justy).

1995: Overname van Van Doorne’s Transmissie B.V. door Robert Bosch GmbH. Productiestart van de tweede generatie duwbanden.

2007: In Tilburg rolt de 10 miljoenste duwband uit de fabriek.

2009: Bosch Transmission Technology B.V. wordt de nieuwe naam voor Van Doorne’s Transmissie B.V.

2011: In Ho Chi Minh City, Vietnam wordt een tweede productielocatie in gebruik genomen.

2012: Productie van de 25 miljoenste duwband.

2014: Uitbreiding van de fabrieken in Tilburg en Vietnam.

2015: Productie van de 40 miljoenste duwband. In San Luis Potosi, Mexico wordt gestart met de assemblage van duwbanden.

2017: Productie van de 50 miljoenste duwband.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?