Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Autotechnicus, een beroep met toekomst

Peter De Troch >

X

De auto van vandaag is een rijdende computer. Elektronische stuureenheden, sensoren en camera’s zijn belangrijke onderdelen van een moderne auto. En dat heeft ook een impact op het vak. Garages en scholen moeten zich aanpassen aan de voortdurend veranderende realiteit en blijven investeren in een passende opleiding en training. Samenwerken tussen scholen en garages wordt steeds belangrijker, want hoe de auto van de toekomst er ook zal uitzien (volledig elektrisch, op waterstof of hybride), kennis en ervaring is en blijft belangrijk.

Autotechnicus en automechanicien zijn nog steeds knelpuntberoepen. Heel wat garages hebben vacatures. Toch blijft het aantal leerlingen in autotechnische richtingen in het TSO en BSO licht dalen. In het schooljaar 2017-2018 schreven 3.246 leerlingen zich in voor de derde graad in deze richtingen. Dat waren 150 leerlingen minder dan het jaar voordien. Scholen hopen dat deze trend zich de komende jaren zal keren. (bron: Traxio)

Toch loopt het niet overal zo. “In het BSO hebben wij de voorbije jaren een stijging gezien in het aantal leerlingen, in het TSO is het aantal leerlingen al een aantal jaren stabiel,” zegt Eddy Peeters, Technisch adviseur aan Sint-Jozef Geel. “We blijven geloven dat zowel leerlingen van BSO als TSO in de toekomst aan de slag kunnen bij garages. BSO-leerlingen zijn dikwijls beter in sleutelen en dat blijft nodig voor onderhoud. Leerlingen die een 7de jaar auto-elektriciteit volgen, kunnen goed diagnoses stellen.”

Aangepast, toekomstgericht curriculum

Door de snelle veranderingen in autotechnologie hebben heel wat scholen de voorbije jaren het curriculum aangepast. Elektriciteit wordt steeds belangrijker, maar bijvoorbeeld ook aircodiagnose. Bovendien moet in de opleiding van vandaag ook aandacht worden besteed aan hybride en elektrische voertuigen, rijden op waterstof en de technologieën voor geautomatiseerd rijden.

Rik Broekmans, Technisch adviseur mechanica/auto aan de campus HAST in Hasselt, legt uit: “We moeten als school mee zijn met de laatste nieuwigheden. We merken dat de wereld evolueert naar meer en meer elektrische elektrische voertuigen. De technische richtingen focussen daarom meer op elektronica en de beroepsrichtingen krijgen ook meer elektriciteit. Toch blijven we nog veel tijd besteden aan het sleutelen aan voertuigen. De auto’s met motoren die nu gemaakt worden rijden binnen 15 jaar nog steeds.”

Stages zijn daarom erg belangrijk. “We willen de studenten voorbereiden op het echte leven. Ze moeten ontdekken hoe het er aan toe gaat op de werkvloer en kunnen natuurlijk heel wat bijleren op een praktijkgerichte stage”, zegt Rik Broekmans.

Ervaring opdoen op de werkvloer

Ook garages zitten steeds vaker met de handen in het haar. In 2018 had 14 procent van de garages langdurig openstaande vacatures (langer dan drie maand) voor gemiddeld 1,5 personen (bron: Traxio). Daarom is het voor garages erg belangrijk om al tijdens de studie contact te leggen met de studenten. Stages zijn een ideale gelegenheid om jongeren met de veelzijdigheid van een job als autotechnicus te laten kennismaken.

In Bosch Car Service garage Vercruyssen in Belsele komen er al enkele jaren stagiairs over de vloer. “Wij nemen al enkele jaren studenten aan van de lokale school, de Vrije Technische Scholen (VTS) in Sint-Niklaas. Het ene jaar komt er iemand van mechaniek, het andere jaar voor carrosserie. Dat wisselt zich een beetje af. De laatste twee jaar is het aanbod wel minder groot: er is voornamelijk een tekort aan mechaniekers”, zegt Dirk Vercruyssen, zaakvoerder bij de garage.

Heel wat stagiairs gaan later op hun stageplek ook effectief aan de slag. Zo heeft Bosch Car Service garage Vercruyssen in Belsele in het verleden al iemand aangenomen na de stage periode. Ook in andere garages gebeurt dit wel vaker. Zo ook bij Bosch Car Service garage van Wassenhove in Melle bijvoorbeeld: “Dit jaar heeft een student van Vives Hogeschool, campus Kortrijk, bij ons stage gelopen van februari tot eind mei 2019. Hij heeft zelf diagnoses gesteld en zelfstandig gewerkt onder toezicht. Hij was een zeer gemotiveerde en capabele leerling. Wij hopen hem na zijn studie te kunnen aanwerven”, zegt Koen van Wassenhove, zaakvoerder bij de garage in Melle.

Maar net zoals voor zoveel andere beroepen, geldt net als voor autotechnicus: een goede basisopleiding is noodzakelijk, maar blijven leren – ook tijdens de loopbaan – blijft erg belangrijk. Met voldoende liefde voor het vak, komt die inspanning vaak vanzelf.

Zoek je nog een stageplaats in een garage voor jezelf of voor iemand uit je omgeving? Neem dan snel een kijkje op www.boschcarservice.be en contacteer een garage bij jou in de buurt.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?