Suche

Bosch en CATL werken samen aan accucellen

Peter De Troch >

Streefdoel is een leidende positie in 48-voltaccu’s

  • Stefan Hartung: “Hybride 48V-systemen worden ongetwijfeld de minimumnorm op de automobielmarkt van de toekomst.”
  • Al vanaf 2025 zal zowat 20% van de nieuwe auto’s over een 48V-systeem beschikken.
  • De productie van de 48 voltaccu van Bosch ging eind 2018 in Wuxi van start.
CATL Bosch

Stuttgart, Duitsland - Bosch en Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) hebben een langetermijnovereenkomst voor strategische samenwerking gesloten. De partners zullen samen hoogwaardige accucellen definiëren, waarna CATL die cellen dan volgens de vereisten van Bosch zal ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen. De cellen dienen voor gebruik in de door Bosch ontwikkelde 48voltaccu. Deze accu is het kernelement van hybride aandrijfsystemen op 48V die intussen zo efficiënt zijn dat ze wereldwijd aan belang winnen. Met deze alliantie verzekert de leverancier van technologie en diensten zich ook van een aanvoer van accucellen op lange termijn. “We moeten alles weten over accucellen maar we hoeven ze niet zelf te maken,” aldus Stefan Hartung, lid van de raad van bestuur en voorzitter van de bedrijfssector Mobility Solutions. “Met CATL hebben we een gevestigde specialist in cellen voor lithium-ionaccu’s aan boord als partner. In combinatie met onze systeemknowhow en onze expertise in accubeheer zullen we onze sterke positie op de markt van 48-voltaccu’s nog uitbreiden.” CATL, één van de wereldwijde topexperten in lithium-ionaccu’s, bouwt momenteel een accufabriek in het Duitse Erfurt. Voor Bosch vormt deze alliantie een bijkomende stap naar marktleiderschap in elektromobiliteit. Tal van autoconstructeurs over de hele wereld maken al gebruik van de 48-voltaccu van Bosch.

48V-systeem voorbestemd om minimumstandaard in automobielmarkt van de toekomst te worden

Het portfolio van Bosch voor 48V-systemen gaat verder dan de 48-voltaccu en omvat ook andere systeemcomponenten zoals DC/DC-omvormers en elektrische machines. Met deze technologie wil Bosch alle voertuigklassen klaarmaken voor de toekomstige emissievereisten en betaalbare hybridesystemen aanbieden. De 48V-elektrificatie voegt aan de verbrandingsmotor een elektrische motor toe. Die motor wordt aangedreven door de 48-voltaccu die op zijn beurt wordt opgeladen door de energie te recupereren die bij het remmen vrijkomt. Hierdoor kan het brandstofverbruik tot 15 procent verminderd worden. “Als we de efficiëntie willen verhogen, kunnen we het ons niet meer veroorloven om remenergie ongebruikt te laten,” aldus Hartung. “Deze hybride 48V-systemen worden ongetwijfeld de minimumstandaard op de automobielmarkt van morgen.” De markt voor 48V-oplossingen groeit wereldwijd. Bosch verwacht dat tegen 2025 zowat twintig procent van de nieuwe auto’s die jaarlijks over de hele wereld verkocht worden, zal beschikken over een 48V-systeem en bijbehorende accu aan boord. De vraag naar 48V-systemen groeit, en dan met name in Europa en China.

Kosteneffectief en gemakkelijk in te bouwen – de 48-voltaccu van Bosch

De Bosch-fabriek in het Chinese Wuxi begon eind vorig jaar met de productie van de eerste generatie 48voltaccu’s. De grote troef van de jongste versie van dit product is dat de accu compact is en passief gekoeld wordt. Dit betekent dat autoconstructeurs ze gewoon in hun voertuigmodellen kunnen inbouwen en geen bijkomende koeleenheden nodig hebben. Bovendien kunnen ze het stellen zonder de lange, dure eigen engineering. “We zijn ervan overtuigd dat onze 48-voltaccu een leidende positie op de markt zal innemen en het hybride 48V-systeem betaalbaar zal maken voor de massamarkt,” aldus Hartung.

Expertise in het hele ecosysteem van elektromobiliteit

Bosch is ruimer gepositioneerd in elektromobiliteit dan eender welk ander bedrijf. Het wil de leiding nemen op de massamarkt van elektromobiliteit die in 2020 en daarna zal ontstaan en zijn omzet in dit domein tegen 2025 meer dan vertienvoudigen tot 5 miljard euro. Elektrische aandrijfcomponenten van Bosch zitten nu al in meer dan 1 miljoen voertuigen over de hele wereld. De leverancier van technologie en diensten heeft projecten rond aandrijflijnen uitgevoerd voor 50 platforms van elektrische voertuigen. Het is marktleider in China, de grootste en snelst groeiende markt voor elektrische voertuigen ter wereld. De technologie van Bosch is te vinden in haast elke voertuigklasse, van elektrische kinderwagens, fietsen en scooters tot personenauto’s en bedrijfsvoertuigen. Zo strekt de expertise van het bedrijf zich uit over het hele ecosysteem van e-mobiliteit. Bosch werkt met verschillende autoconstructeurs samen om bestuurders van elektrische voertuigen via een app toegang te geven tot zowat 40.000 oplaadpunten in acht Europese landen.

Tags: Battery

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1.400 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Het bedrijf realiseerde in 2019 een omzet van 77,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 72,600 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 126 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 30,000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/ en YouTube: Bosch Belgium

Ben je nog steeds op zoek naar iets?