Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Bosch investeert verder in België

Financiële resultaten 2018

  • Verkoop aan derden in België bedraagt 812 miljoen euro in 2018
  • Bosch investeerde 7,9 miljoen euro in Belgische vestigingen in 2018
  • Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen bekroond tot Factory of the Future
  • Bosch Training Academy in Mechelen is het tweede Bosch-trainingscentrum in België
  • Alle 400 vestigingen van Bosch overal ter wereld zullen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn

Peter De Troch >

X

Anderlecht – Bosch, toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, rondde het fiscale jaar 2018 in België af met een geconsolideerde omzet van 812 miljoen euro. “Ondanks een uitdagende marksituatie realiseerde Bosch in België het voorbije jaar een aantal mooie projecten,” zegt Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux. Robert Bosch Produktie in Tienen werd bekroond tot Factory of the Future en Bosch Rexroth was één van de eerste bedrijven die instapte in het Smart Factory Benelux initiatief van Flanders Make. “We blijven investeren in onze vestigingen en in onze medewerkers om zo de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen te stimuleren,” aldus Carrie. Bosch investeerde in 2018 7,9 miljoen euro in België. “Ondanks de moeilijke omstandigheden verwacht het bedrijf dat de resultaten voor dit jaar iets hoger zullen liggen dan in 2018,” zegt Carrie.

Opleiding en training spelen daarbij een belangrijke rol bij Bosch in België. Er lopen verschillende projecten die medewerkers de tijd en ruimte geven om nieuwe initiatieven te nemen. Bij Bosch Thermotechnology in Mechelen bijvoorbeeld was er de #TodayIam-campagne, waarbij twee medewerkers voor een dag van job wisselden en op die manier elkaars werk beter leerden kennen en appreciëren. Bij Robert Bosch Produktie in Tienen krijgen medewerkers de kans elke week een aantal uren aan nieuwe projecten te werken. Bij Bosch in België werken ongeveer 1.500 medewerkers.

“Daarnaast ben ik erg trots op de gloednieuwe Bosch Climate en Buderus Training Academy in Mechelen waar installateurs opleidingen kunnen volgen over de nieuwste producten en trends in de wereld van thermotechniek,” zegt Heiko Carrie. Bosch heeft ook een Automotive Training Center in Anderlecht, waar garagemonteurs trainingen kunnen volgen. Dit is het tweede trainingscentrum van Bosch in België.

Ontwikkeling in de verschillende Bosch-bedrijfssectoren

De bedrijfssector Mobility Solutions blijft een belangrijke speler op de Belgische markt, maar noteerde in 2018 een lichte daling. Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen werd bekroond tot Factory of the Future. Agoria en Sirris reiken deze award jaarlijks uit aan in België gevestigde maakbedrijven die dankzij strategische transformaties knappe doorbraakresultaten realiseren. Bosch in Tienen investeerde de voorbije vier jaar 24 miljoenen euro in de transformatie naar een moderne fabriek, waar nieuwe productielijnen en innovatieve IT-toepassingen medewerkers bij hun dagelijkse taken ondersteunen. Naast ruitenwissers en wisarmen wil Robert Bosch Produktie N.V. ook producten en diensten ontwikkelen en aanbieden voor andere markten, zoals de totaaloplossingen op gebied van rubber, metaalbewerking, coating en assemblage. Het wisblad van de accu-ruitenreiniger GlassVAC, wordt geproduceerd op basis van de expertise uit de automotive sector.

De verkoop van e-bikes blijft stijgen in België: 45 procent van fietsend België rijdt inmiddels op een elektrische fiets. Heel wat van deze e-bikes zijn uitgerust met een eBike-systeem van Bosch. De divisie Automotive Aftermarket behoudt een stevige positie op de Belgische markt. Het onafhankelijke netwerk Bosch Car Service kende opnieuw een groei en telde begin 2019 150 leden. Ook AutoCrew blijft verder groeien en telt ondertussen 70 aangesloten garages.

De bedrijfssector Industrial Technology noteerde mooie resultaten in 2018. Bosch Rexroth N.V. in Brussel richt zich steeds meer op Industrie 4.0-projecten. Tijdens Indumation in februari 2019 kondigde Flanders Make het Smart Factory Benelux-initiatief aan. Bosch Rexroth werkte mee aan de eerste demonstratiefabriek die tijdens Indumation werd voorgesteld. Ook in hydraulica wordt industrie 4.0 stilaan werkelijkheid. CytroBox is een door Bosch Rexroth ontwikkelde plug-and-play hydraulische unit waarbij zowel de pomp/motorset als de elektrische kast in één behuizing zitten. De CytroBox levert niet alleen een energiebesparing van 60 tot 80 procent op, maar is dankzij de uitgebreide communicatiemogelijkheden ook de missing link tussen hydraulica en industrie 4.0.

Bosch Rexroth leverde ook het hydraulische systeem, inclusief de aansturing, voor de nieuwe SGC-250kraan van Sarens. Deze kraan is de grootste ter wereld en kan in één beweging 2.000 ton over 100 meter hijsen.

De bedrijfssector Consumer Goods werd geconfronteerd met een uitdagende marktsituatie in 2018. De divisie Bosch Power Tools introduceerde X-LOCK, een revolutionair 2-delig wisselsysteem om accessoires van haakse slijpmachines met slechts één klik te wisselen. Bosch Power Tools breidt ook het aanbod snoerloos gereedschap steeds verder uit, zowel in het professionele als in het doe-het-zelf-segment. Voor het professionele gereedschap rekent het daarbij op de uiterst krachtige ProCore18V-accu’s. Met het Bosch Power for ALL-systeem kunnen heel wat gereedschappen van dezelfde voltklasse met dezelfde batterij bediend worden. Dit systeem is ook toepasbaar voor tuingereedschap en zelfs een aantal huishoudtoestellen.

BSH Home Appliances N.V. introduceert steeds meer slimme apparaten, waaronder de i-DOS wasmachine. I-DOS is het intelligente automatische doseersysteem van Bosch: het weegt de hoeveelheid was en scant de textielsoort, terwijl sensoren aan de hand van het spoelwater meten hoe vuil de was is. Op basis van deze informatie wordt de juiste hoeveelheid water en wasmiddel bepaald en het hele wasproces optimaal uitgevoerd. Naast slimme apparaten worden ook slimme diensten aangeboden. Zo werd in België Papillon geïntroduceerd, een project rond circulaire economie met een een sociale dimensie. Via Papillon kunnen minder gegoede gezinnen Bosch-huishoudtoestellen (wasmachines, droogkasten, koelkasten, diepvriezers en vaatwassers) huren tegen een laag maandelijks bedrag per toestel. Service en garantie zijn in het huurcontract inbegrepen en na de huurperiode keren de toestellen terug naar Bosch voor hergebruik of recyclage.

De resultaten in de bedrijfssector Energy and Building Technology bleven stabiel. De divisie Bosch Building Technologies wist in 2018 een aantal mooie projecten te realiseren. Zo werd tijdens de NAVO-top in juli 2018 de site van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel met het DICENTIS Conferentiesysteem omgebouwd tot een tijdelijke conferentielocatie. Het Bosch-systeem voldeed aan de hoge standaard inzake gebruiksvriendelijkheid en beveiliging voor deze belangrijke en uiterst gevoelige gebeurtenis. Verspreid over drie zalen werden in totaal 38 multimedia-apparaten geïmplementeerd voor de wereldleiders, nog eens 38 voor de ministers van buitenlandse zaken en 38 DICENTIS vergaderposten met touchscreen voor de ministers van defensie. Elk van de drie zalen werden uitgerust met zes OMNEO-interfaces en 20 DICENTIS tolkenposten.

De divisie Bosch Thermotechnology blijft een sterke speler in België. Nadat Bosch Thermotechnology N.V. in 2017 al zijn administratieve vestigingen in België samenbracht in een nieuw bedrijfspand in Mechelen, werd midden 2018 ook het nieuw centraal distributiecentrum geopend. Het magazijn bedient alle sanitaire en verwarmingsgroothandels in België. De centrale ligging en nieuwe technologieën laten toe om nog sneller te leveren. In 2019 opent ook de Bosch Climate en Buderus Training Academy zijn deuren. Installateurs kunnen er zich bijscholen over de nieuwste technologieën en producten van Bosch en Buderus. Met het oog op energiebesparing werd aan de Katholieke Universiteit van Leuven een wamtekrachtkoppeling (WKK) geleverd. Deze WKK zorgt voor de warmte- en elektriciteitsgeneratie voor het gymnasium, zwembad en sporthal van de universiteit. Tijdens de nacht worden het universiteitsgebouw en omliggende gebouwen volledig van elektriciteit voorzien door de WKK.

Vooruitzichten 2019 Bosch Groep: klimaatbescherming en oplossingen voor luchtkwaliteit

Voor het lopende jaar verwacht de Bosch Groep slechts een gematigde economische groei. Ondanks de moeilijke omstandigheden in voor Bosch belangrijke sectoren en regio’s rekent het bedrijf in 2019 op een iets hogere omzet dan in 2018. Ondanks de vooruitzichten op korte termijn, intensiveert de Bosch Groep zijn inspanningen om het klimaat te beschermen en de luchtkwaliteit te verbeteren. “De klimaatverandering is geen sciencefiction. Ze is volop aan de gang. Als we het klimaatakkoord van Parijs ernstig nemen, mogen we klimaatbescherming niet louter zien als een langetermijndoelstelling. Het moet op korte termijn gebeuren”, zegt dr. Volkmar Denner, CEO van Robert Bosch GmbH, CEO van Robert Bosch GmbH, naar aanleiding van de jaarlijkse persconferentie over de financiële resultaten. “We zetten ons ook in voor het verlangen van mensen naar een goede luchtkwaliteit in steden. Als toonaangevend innovatief bedrijf willen wij technische oplossingen voor milieuvraagstukken aanreiken.”

Daarom intensiveert Bosch de reeds succesvolle inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. “Wij zijn de eerste grote industriële onderneming die de ambitieuze doelstelling inzake CO2-neutraliteit in iets meer dan één jaar realiseert,” zegt Denner. “Alle 400 vestigingen van Bosch overal ter wereld zullen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn.” Daarnaast streeft Bosch ook een ambitieuze doelstelling na op het gebied van luchtkwaliteit: "We willen de luchtverontreiniging veroorzaakt door het verkeer tot nul herleiden. Daarvoor kijken we verder dan de motorkap", zei Denner. Om dit te bereiken richt het bedrijf zich op drie pijlers: Bosch ontwikkelt emissievrije aandrijftechnieken, voert samen met gemeenten projecten uit ter bevordering van verkeersstromen en past in de eigen vestigingen mobiliteitsbeheer toe.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?