Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Bosch verhoogt investeringen in startups

start-ups Bosch

Robert Bosch Venture Capital lanceert Fonds IV van 200 miljoen euro

  • Artificiële intelligentie: Robert Bosch Venture Capital investeert in drie van de meest veelbelovende AI-startups wereldwijd
  • Bosch CEO Denner: “Wij willen relevante technologieën voor de toekomst aanmoedigen en onze innovatieve kracht versterken”
  • Bosch werkt samen met startups aan open innovatieprojecten

Peter De Troch >

X

RBVC, één van de grootste zakelijke investeerders in Europa, is gespecialiseerd in startups voor innovatieve technologieën. Het portfolio omvat meer dan 35 bedrijven die actief zijn op het gebied van autonoom rijden, AI, het Internet of Things (IoT) en zelfs ‘verspreid grootboek’- technologieën (distributed ledger) zoals blockchain.

Open innovatie: technologische trends in een vroeg stadium benutten

Experts van RBVC onderzoeken elk jaar meer dan 2.000 startups, maar slechts een honderdtal halen de shortlist. “We investeren elk jaar in zes tot tien zorgvuldig geselecteerde bedrijven. Naast kapitaal bieden we hen ook knowhow en operationele ondersteuning. We verbinden deze startups ook met Bosch-divisies”, zegt RBVC-directeur Philipp Rose. Dergelijke samenwerkingen brengen voordeel voor zowel de startups als voor Bosch. De startups krijgen de mogelijkheid om leverancier, technologiepartner of zelfs klant van Bosch te worden. Bosch krijgt op zijn beurt toegang tot de nieuwste technologieën en kan deze integreren in de eigen innovaties. “Open innovatie is een win-win voor startups én Bosch”, zegt Rose. “Het laat ons ook toe ervoor te zorgen dat de expertise van de startup in de startup blijft.” Bosch werkt momenteel samen met meer dan honderd bedrijven aan open innovatieprojecten.

Portfolio: unicorns en succesvolle exits

Sunnyvale (VS), Frankfurt en Stuttgart (Duitsland), Tel Aviv (Israël) en Shanghai (China): RBVC is overal ter wereld aanwezig in technologiehotspots via eigen locaties en contactpersonen. “We zijn een mondiale investeerder die ook op het lokale niveau actief is”, zegt Dr. Ingo Ramesohl, managing director en executive vice-president of technology bij RBVC. “Wij zijn rechtstreeks betrokken vanaf de basis en kennen de markten. Tegelijkertijd bieden we de startups een wereldwijd netwerk omdat we alleen investeren in bedrijven die relevant zijn voor de activiteiten van Bosch.”

Het portfolio van RBVC omvat bloeiende bedrijven die actief zijn in machine learning, de ontwikkeling van halfgeleiders en het IoT. Een voorbeeld hiervan is het Britse processorbedrijf Graphcore, dat AI-onderdelen produceert die machine learning versnellen. In 2018 sloot het bedrijf de grootste durfkapitaalfinancieringsronde in Europa af en het wordt momenteel gewaardeerd op 1,7 miljard dollar. “We ondersteunen Graphcore sinds zijn eerste financieringsronde, niet alleen financieel, maar ook met ons netwerk en onze expertise”, zegt Ramesohl. Een andere startup waarin RBVC in een vroeg stadium investeerde, is Sensoro. Vandaag is Sensoro een toonaangevende leverancier van stedelijke IoT-oplossingen in China. Een derde voorbeeld is het Amerikaanse bedrijf DeepMap, dat zeer nauwkeurige kaarten voor autonome voertuigen produceert.

Zoals elke andere institutionele durfkapitalist streeft RBVC er uiteindelijk naar zijn aandeel in een startup met winst te verkopen. Zo verwierf Intel bijvoorbeeld Movidius, een fabrikant van processorchips voor computervisie en maakt cybersecurity-expert SecurityMatters nu deel uit van ForeScouts Technologies, een leverancier van netwerkbeveiliging.

Investeringen in startups nemen toe: in 2017 investeerden institutionele beleggers en bedrijven 147 miljard euro in deze ondernemingen – bijna drie keer zoveel als in 2012. Ook Bosch verhoogt zijn investeringen in externe startups en verstrekt Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) 200 miljoen euro voor een vierde fonds. “De toekomst vormgeven betekent ook goede ideeën tijdig herkennen en hen helpen een doorbraak te bereiken. Als toonaangevend IoT-bedrijf willen we relevante technologieën voor de toekomst, zoals artificiële intelligentie (AI), verder ontwikkelen”, zegt Dr Volkmar Denner, CEO van Robert Bosch GmbH. RBVC heeft momenteel een aandeel in drie van de meest veelbelovende AI-startups wereldwijd: DeepMap, Graphcore en Syntiant. “We investeren niet alleen in startups, we werken ook samen met hen aan open innovatieprojecten. Dit is een manier om onze innovatiekracht te versterken.” Open innovatie brengt klanten, onderzoekers, leveranciers en partners samen bij de innovatieactiviteiten van een bedrijf.

Tags: start-up

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?