Suche

Vier ogen zien meer dan twee

Bosch brengt automotive multi-camerasysteem naar de logistieke markt

  • Minder ongevallen: multi-camerasysteem voor heftrucks helpt met precisie te manoeuvreren
  • Vier korteafstandscamera’s leggen de volledige omgeving rond het voertuig vast
  • Sight assist (visuele assistentie) en Route overlay (rijstrookweergave) verhogen de veiligheid in een logistieke omgeving
multi camera systeem bosch heftrucks

In een magazijn is de ruimte dikwijls beperkt. Heftruckchauffeurs moeten vaak in smalle ruimtes, tussen planken en gestapelde pallets manoeuvreren. Dit leidt vaak tot ongevallen met schade aan goederen of voertuigen. Dat is niet alleen vervelend maar ook behoorlijk duur. Erger dan materiële schade zijn persoonlijke letsels. Volgens een studie van de Duitse Beroepsvereniging voor Handel en Goederenlogistiek (BGHW - Berufsgenossenschaft für Handel und Warenlogistik) komen persoonlijke letsels het vaakst voor wanneer het voertuig achteruitrijdt in een kleine ruimte van één tot drie meter. Alleen al in Duitsland gebeuren jaarlijks ongeveer 12.000 ongevallen met heftrucks (bron: WEKA). "De chauffeur kan onmogelijk alles tegelijk zien – daarom is het Bosch multi-camerasysteem zo handig", zegt Andrew Allen, verantwoordelijk voor de Commercial Vehicle en Off-Road unit bij Bosch.

Het volledige plaatje

Door gebruik te maken van sight assist (visuele assistentie) kan het multi-camerasysteem een volledig 360°-zicht rond de heftruck weergeven – zelfs als er een grote vracht getransporteerd wordt. Dit vereenvoudigt de taak van het opheffen en verplaatsen van ladingen, zelfs in smalle ruimtes. Het systeem helpt de heftruck met precisie te manoeuvreren en maakt het mogelijk om de afstanden nauwkeuriger in te schatten terwijl het voertuig in beweging is. Zo kunnen chauffeurs hun logistieke taken eenvoudig, veilig en efficiënt uitvoeren.Het multi-camerasysteem bestaat uit een controle-eenheid en vier zeer compacte korteafstandscamera’s. Samen kunnen ze een gebied van acht bij acht meter vastleggen. De camera’s werden oorspronkelijk door Bosch ontworpen voor het personenautosegment en zijn nu aangepast aan de speciale behoeften van de logistiekmarkt.

Camera’s leggen de volledige omgeving rond het voertuig vast

De camera’s bevinden zich aan de voor- en achterkant, en aan beide zijkanten van het voertuig. Met een lensopening van bijna 190° brengen ze de volledige omgeving van het voertuig in beeld. Chauffeurs krijgen een realistische weergave van hun voertuig in een gedetailleerd 3D-model op een display te zien. Terwijl het voertuig beweegt, wordt het beeld van de omgeving in real time aangepast. Afhankelijk van de voertuigtoepassing, kan de fabrikant het scherm vooraf configureren en individuele of 360°-beelden weergeven, op een volledig scherm of via splitscreens. De chauffeur kan dan het meest geschikte beeld voor zijn werktaak uit de voorgeprogrammeerde opties kiezen.

Rijstrookweergave wijst de weg

Het multi-camerasysteem kan de onmiddellijke route voor-, achter- en bovenaan het voertuig visueel projecteren. De controle-eenheid meet de stuurhoek, berekent de resulterende route en toont deze op het display. Als de stuurhoek verandert, herberekent het systeem de route en wordt het display dienovereenkomstig aangepast. De rijstrookweergave dient in de eerste plaats als hulp bij het manoeuvreren en het invoegen.

Tags: multi-camera system

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1.500 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 410.000 medewerkers (situatie op 31 december 2018). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 78,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 460 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 130 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 68 700 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland

Ben je nog steeds op zoek naar iets?