Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Bosch uit Tienen bekroond met Factory of the Future award 2019

Factory of the future Tienen award Bosch

Jaarlijkse awards van Agoria en Sirris

  • Nauwe samenwerking tussen ontwikkeling en productie creëert nieuwe processen en toepassingen en zorgt voor hogere efficiëntie
  • State-of-the-art productielijnen en innovatieve IT-applicaties ondersteunen medewerkers
  • GlassVAC is eerste voorbeeld van een non-automotive productontwikkeling

Peter De Troch >

X

Anderlecht - Robert Bosch Produktie N.V. uit Tienen is bekroond tot Factory of the Future 2019. Agoria – een Belgische vereniging voor de technologische industrie – en Sirris – het collectief centrum van de technologische industrie – reiken deze award jaarlijks uit aan een in België gevestigd maakbedrijf dat dankzij strategische transformaties knappe doorbraakresultaten realiseert. Tienen produceert ruitenwissers en wisarmen voor zowel de originele uitrusting op het voertuig als voor de vervangingsmarkt. Daarnaast is Tienen ook leider in de ontwikkeling van rubber en ruitenwissers. Bosch Tienen investeerde de voorbije vier jaar 24 miljoen euro in de transformatie naar een moderne fabriek waar nieuwe productielijnen en innovatieve IT- toepassingen, zoals productiemonitoring via dashboards, medewerkers bij hun dagelijkse taken ondersteunen. Naast ruitenwissers wil Robert Bosch Produktie N.V. ook producten en diensten ontwikkelen en aanbieden voor andere markten.

“In Tienen stimuleren we innovaties voor zowel automotive toepassingen als voor de markten daarbuiten, zoals toepassingen in gebouwen en voor consumentenproducten. We zijn erg trots dat Bosch wordt beloond met de Belgische Factory of the Future Award. Het is een welverdiende erkenning voor het hele team”, zei Stefan Hartung, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH en president van de divisie Mobility Solutions.

Technologische vernieuwingen voor een continu verbeterproces

Dankzij de nauwe samenwerking tussen ontwikkeling en productie, kan Robert Bosch Produktie N.V. zowel producten, technologieën als processen ontwikkelen. Automatisatie, digitalisatie en de in-flow-filosofie staan in de transformatie naar een state-of-the-art fabriek daarbij centraal.

Bij de productie van rubber heeft de eigen ontwikkeling van een coating en bijhorend applicatieproces ertoe geleid dat deze in-line kan worden aangebracht. Daarnaast wordt de rubberexpertise verder uitgebreid met investeringen in nieuwe technologieën (nieuwe coating en extrusietechnologieën) met het oog op een hogere profielnauwkeurigheid, andere materialen, energiereductie en een lagere milieu-impact.

Bij de assemblage kan Robert Bosch Produktie N.V. dankzij de nieuwste productietechnologieën en -lijnen een grote verscheidenheid aan producten aanhouden. Het volledige productiesysteem is uitgerust met sensoren en datacaptatie om afwijkingen tijdig op te merken en te verzekeren dat de juiste onderdelen in elkaar worden gezet.

Uitbreiding naar nieuwe markten

Dankzij deze recente investeringen en ontwikkelingen kan Bosch Tienen nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe diensten aanbieden. De uitgebreide materiaalkennis, procesexpertise op het gebied van compounding, extrusie, lakken en stampen, kennis van automatisering en R&D-expertise dragen daartoe bij.

GlassVAC, de accu-ruitenreiniger van Bosch, is hiervan een eerste voorbeeld. Het rubber voor de wissers van deze ruitenreiniger maakt gebruik van dezelfde “Power Protection Plus”-technologie die voor het produceren van autoruitenwissers wordt gebruikt en komt voort uit een samenwerking met Bosch Power Tools. Bij deze technologie wordt een polymeercoating over de wislip aangebracht zodat de wisser zacht en moeiteloos over het oppervlak glijdt en de ramen met de GlassVAC zonder strepen gereinigd worden.

Tags: sirris, award, agoria

Volg alle actualiteit van Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen op de LinkedIn pagina: https://www.linkedin.com/company/bosch-manufacturing-and-services-belgium/

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?