Suche

Persbericht #Automated mobility
Deel persbericht

Bosch-onderzoek: Minder stress en meer rijcomfort door zelfrijdende auto's

Maserati Bosch
  • Kwart van Belgen is voor snelle invoering van zelfrijdende auto’s
  • Helft verwacht dat zelfrijdende auto’s minder ongevallen veroorzaken
  • 29 procent van de Belgen geloven dat zelfrijdende functies de auto aantrekkelijker maken

Sandra Vancolen >

X

Als het op geautomatiseerd rijden aankomt, zijn de Belgen eerder terughoudend. Iets meer dan de helft verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. Maar een snelle invoering van zelfrijdende auto’s is voor een meerderheid van de Belgen niet nodig. Slechts 11 procent van de Belgen zou zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar school of naar de sportclub laten brengen. België scoort hiermee – samen met Duitsland – het laagst van de dertien door Bosch bevraagde landen*.

Vrees om de controle uit handen te geven

Op de vraag welke functies een zelfrijdende auto moet uitvoeren, antwoordt 57 procent van de ondervraagde Belgen ‘de auto parkeren’. Een parkeerplaats vinden of uit een parkeerplaats rijden is voor de helft van de Belgen een belangrijke functie. Ook rijden tijdens files wordt door 44 procent van de ondervraagden als nuttig gezien. Een kwart van de Belgen (24 procent) vindt het overnemen van de stuurfuncties een belangrijke taak.

Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagde Belgen verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. De helft verwacht ook dat zelfrijdende auto’s minder ongevallen veroorzaken. Een kwart (24 procent) van de Belgen is voorstander van een snelle invoering van zelfrijdende auto’s.

Als de auto zelfstandig aan het rijden is, zouden de Belgen voornamelijk uit het raam kijken en van het landschap genieten (55 procent) of met de passagiers praten (55 procent).

Daarnaast zijn Belgen niet echt overtuigd dat een zelfrijdende functie een auto aantrekkelijker maakt (29 procent van de Belgen is het met die stelling eens) en het zet hen ook niet aan om een nieuwe auto te kopen (18 procent is hiermee akkoord) of te kiezen voor nieuwe vormen van mobiliteit, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende deelauto’s (20 procent).

De meesten willen de zelfrijdende auto vooral gebruiken tijdens langere ritten (56 procent), op de snelweg (48 procent) of om op vakantie te gaan (48 procent). Tijdens kortere ritten of wanneer er passagiers in de auto zitten, rijden de Belgen liever zelf. Dat verklaart wellicht ook waarom slechts 11 procent van de ondervraagde Belgen zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar de sportclub of naar school zou laten brengen.

Belgen hebben blijkbaar moeite om de controle over het stuur uit handen te geven en rijden nog steeds graag zelf. Uit het onderzoek blijkt ook dat zij zelfrijdende functies vooral als ondersteunend zien: bij het parkeren, tijdens langere ritten op de snelweg of in de file. Een aantal modellen zijn vandaag al met dergelijke systemen uitgerust en worden dus nu al gebruikt.

Sandra Vancolen, Marketing Specialist Mobility Solutions Benelux bij Robert Bosch N.V.

Zelfrijdende functies vandaag: Bosch Highway Assist

De Highway Assist van Bosch is een gedeeltelijk geautomatiseerde rijfunctie die de reis veiliger en minder stresserend maakt voor de bestuurder. Dit nieuwe systeem van Bosch, aanwezig in alle voertuigen van het Maserati-aanbod MY 2018, combineert de functies ACC Stop & Go en Lane Centering en beheerst op die manier de snelheid, de versnelling en het remgedrag van de auto.

Dankzij de slimme combinatie van de twee functies en de geoptimaliseerde lengte- en breedtebegeleiding tijdens het rijden op een rijstrook maakt deze technologie van Bosch gedeeltelijk geautomatiseerd rijden (SAE niveau 2) mogelijk op rechte stukken en in bochten.

De Bosch-technologie voor snelwegondersteuning is bedoeld om de snelheidsbeperkingen op snelwegen nauwgezet te respecteren. Het systeem geeft de bestuurder belangrijke ondersteuning. Het enige wat de bestuurder moet doen, is het voertuig voortdurend in het oog houden en op elk moment paraat zijn om indien nodig de controle over te nemen. De technologische functies worden mogelijk gemaakt door de gecombineerde werking van een langeafstands-radarsensor van Bosch, een camera en een gps, die de actuele positie van de auto op de snelweg bijhoudt. De elektrische stuurbekrachtiging (EPS, electric power steering) van Bosch, nog een innovatie in het Maserati-aanbod MY2018, levert een zeer belangrijke bijdrage aan de implementatie van de Highway Assist-technologie en andere geavanceerde rijhulpsystemen.

Via de langeafstands-radarsensor van Bosch ondersteunt de Highway Assist de bestuurder door de afstand, richting en snelheid van de auto in het oog te houden, alsook het voorliggende verkeer tot een snelheid van 145 km/h en een afstand van 200 meter. De auto volgt automatisch zijn voorligger op dezelfde rijstrook, op een veilige afstand en met een veilige snelheid. Als de voorligger vertraagt, past het systeem de snelheid aan, en als het voertuig versnelt of van rijstrook verandert, verhoogt het systeem de snelheid automatisch tot het niveau dat door de bestuurder werd bepaald. De auto herkent bovendien de rijstrookmarkeringen. In combinatie met de automatische werking van de elektrische stuurbekrachtiging zorgt dit ervoor dat de auto altijd in het midden van de rijstrook blijft, zelfs in bochten. Het systeem biedt dus gedeeltelijk geautomatiseerde rij-ondersteuning, maar de bestuurder blijft wel zelf verantwoordelijk voor de auto. Hij of zij moet toezicht houden op het systeem en indien nodig de volledige controle over het voertuig overnemen.

*Bosch-onderzoek rond geautomatiseerd rijden in dertien landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, UK, Turkije, Verenigde Staten, Japan, Rusland, China en Brazilië). In België werden in mei 2018, 1014 mannen en vrouwen in het bezit van een rijbewijs bevraagd.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,400 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 402.600 medewerkers (situatie op 31 december 2021). Volgens voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2021 een omzet van 78,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 76.100 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 128 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 38.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/ en YouTube: Bosch Belgium

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?