Suche

Persbericht #Connected mobility
Deel persbericht

Met deze Bosch-app zijn autosleutels verleden tijd

Veilig en stressvrij sleutelbeheer via smartphone

  • Digitaal in plaats van analoog: met Perfectly Keyless brengt Bosch de autosleutel naar de smartphone.
  • Wereldprimeur: het eerste sleutelvrije systeem voor vrachtwagens.
  • Voor wagenparkbeheerders: flexibel beheren welke chauffeurs toegang hebben tot welke voertuigen en wanneer.
  • Nooit meer zoeken naar sleutels: digitaal is altijd daar waar u het nodig hebt.

Peter De Troch >

X

Stuttgart, Duitsland – De sleutel van de toekomst is digitaal en heeft een flinke voorsprong op zijn analoge voorgangers: er hoeft niet naar gezocht te worden en het is onmogelijk om hem te verliezen of te stelen. De sleutel wordt veilig en gepersonaliseerd opgeslagen in de smartphone-app. “Met onze Perfectly Keyless- app zijn traditionele sleutels verleden tijd. Bosch digitaliseert de autosleutel en maakt deze altijd en overal beschikbaar,” zegt Harald Kröger, voorzitter van de Bosch-divisie Automotive Electronics. Met Perfectly Keyless vervangt de smartphone de analoge autosleutel. Dit concept verhoogt niet alleen het gebruiksgemak voor eigenaars van privévoertuigen, maar is een echte meerwaarde voor wagenparken met meerdere chauffeurs. Gedaan met sleutels doorgeven: wagenparkbeheerders en logistieke dienstverleners gebruiken de app om bestuurders toegang te geven tot de voertuigen. “De digitale autosleutel van Bosch verhoogt de connectiviteit in wagenparken,” zegt Kröger. Bosch ziet een enorme markt voor zijn oplossing, die in première gaat op de IAA beurs voor Commercial Vehicles in Hannover.

Een rit zonder contactsleutel

Rijen van honderden sleutels die aan grote borden hangen – logistieke dienstverleners beheren nog steeds de sleutels van hun wagenpark op deze manier. Een ontbrekende sleutel leidt vaak tot een grote zoekactie. Maar elke minuut telt, zeker bij commerciële voertuigen. Als een vrachtwagen niet beweegt, wordt er geen geld verdiend. De kern van het nieuwe systeem is een app die zowel dispatchers als vrachtwagenchauffeurs op hun smartphone hebben. Zo kunnen ze met een paar muisklikken iemand toegang geven tot het voertuig. Dankzij de Bosch-oplossing kunnen logistieke dienstverleners in de toekomst het digitale sleutelbeheer volledig in de dispatch- en planningssystemen integreren. Van zodra aan een vrachtwagen een chauffeur en een route is toegewezen, genereert het systeem automatisch een digitale sleutel voor de vrachtwagen en stuurt deze naar de smartphone van de chauffeur. Als de routeplanning verandert, past de software de sleutels daaraan aan. “Dankzij het volledig digitaal sleutelbeheer van Bosch genieten logistieke dienstverleners van zowel veiligheid als flexibiliteit in hun planning. Dit is de enige manier waarop de logistiek van de toekomst efficiënt kan functioneren,” zegt Kröger.

Veilig sleutelbeheer met app en cloud

Het digitale sleutelbeheer van Bosch connecteert vrachtwagens met de smartphone-app via de cloud. Dispatchers of fleet managers gebruiken de app om een vrachtwagen aan een chauffeur toe te wijzen voor een specifieke route. Perfectly Keyless genereert een persoonlijke en veilige digitale sleutel en verstuurt deze via de cloud naar de truck en de smartphone van de chauffeur. Wanneer de chauffeur in de buurt van de toegewezen vrachtwagen komt, zullen de geïnstalleerde sensoren in de truck, de smartphone via een draadloze radioverbinding connecteren. De deuren van het voertuig zullen enkel openen wanneer de sleutel op de telefoon ook op het digitale slot van de truck past. De sensoren weten ook wanneer de chauffeur achter het stuur zit en de motor start zodra de chauffeur op de start/stop-knop drukt. Aan het einde van de rit detecteren de sensoren wanneer de chauffeur uit de vrachtwagen stapt en worden de deuren automatisch vergrendeld.

Batterij leeg? Geen probleem!

Maar wat als de batterij van de smartphone leeg is of de smartphone zoek raakt? In de toekomst werkt de sleutel in de smartphone ook wanneer de batterij leeg is. In dat geval communiceren de telefoon en vrachtwagen via een near-field communicatie (NFC), een draadloos protocol om data over korte afstanden te delen. Dit zal de dubbele bodem van de Bosch-oplossing worden. Als de smartphone zoekt raakt of gestolen wordt, en de app dus ook, kan de digitale sleutel gemakkelijk online gedesactiveerd worden. De toegang tot het voertuig wordt geblokkeerd en kan niet meer geopend of gestart worden totdat de fleet manager via de app een andere chauffeur of telefoon toegang verleent tot de vrachtwagen.

BOSCH OP IAA COMMERCIAL VEHICLES 2018

  • Persconferentie: woensdag 19 september 2018, vanaf 13u20 tot 13u40, met Dr. Rolf Bulander, voorzitter van de bedrijfssector Mobility Solutions, en Dr. Markus Heyn, lid van de Raad van Bestuur, Robert Bosch GmbH, op de Bosch-stand A01 in Hal 16.
  • Volg de Bosch IAA 2018 hoogtepunten op www.bosch-iaa.com of op Twitter: #BoschIAA
  • Panelgesprekken met Bosch-experts op het New Mobility World Forum, paviljoen 11, sectie D:
    • Woensdag 26 september 2018, 10u00 – 11u00: Presentatie “The enhancement of automated driving (and AI)” met Johannes-Jörg Rüger, voorzitter van de divisie Commercial Vehicle en Off-Road.
    • Donderdag 27 september 2018, 11u15 – 12u15: Forumgesprek “Aftermarket – more than just repair and maintenance”.
    • Donderdag 27 september 2018 14u30 – 15u30: Presentatie en discussie “Masters of digitalization: digitizing businesses and mobility ecosystems” met Dr. Rainer Kallenbach, voorzitter van de divisie Connected Mobility Solutions.

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?