Suche

Geautomatiseerd, geconnecteerd en geëlektrificeerd: Bosch baant nieuwe wegen voor goederenverkeer

Innovaties van Bosch die u niet mag missen op IAA 2018

  • Het goederenverkeer van morgen wordt ongeval-, stress- en emissievrij
  • Geconnecteerde diensten vereenvoudigen het leven van vrachtwagenbestuurders en logistieke experts
  • Veiligere wegen dankzij rijhulpsystemen voor bedrijfsvoertuigen
  • Efficiëntere vrachtwagens door nieuwe aandrijflijnen

Hannover en Stuttgart, Duitsland - Kosten drukken, logistieke ketens optimaliseren en het leven van bestuurders vereenvoudigen: met zijn technologie voor het automatiseren, connecteren en elektrificeren van bedrijfsvoertuigen zorgt Bosch voor een efficiëntere en veiligere logistiek. Op de 67ste internationale beurs voor bedrijfsvoertuigen (IAA) in Hannover stelt de leverancier van technologie en diensten zijn innovaties voor het goederenverkeer van morgen voor. U vindt Bosch op stand A01 in hal 16.

Nieuwe geconnecteerde diensten vereenvoudigen het leven van vrachtwagenbestuurders en logistieke experts

Connectiviteitsplatform voor clouddiensten: Bosch gebruikt een nieuw connectiviteitsplatform om bedrijfsvoertuigen tijdens hun levenscyclus met elkaar te verbinden. Dit platform vormt de technologische basis voor clouddiensten zoals voorspellende diagnostiek en over-the-air software-updates. Het platform steunt op twee hoofdcomponenten: de basissoftwaremodule en de datamanagementmodule. De eerste module is de beveiligde communicatie-interface tussen het voertuig, de cloud en de diensten, en de tweede module zorgt ervoor dat fabrikanten van bedrijfsvoertuigen of fleetmanagers voertuiggegevens kunnen organiseren en analyseren, en de software van het voertuig continu up-to-date kunnen houden.

Predictieve diagnostiek: Stilstand van voertuigen is meestal niet gepland en leidt, met name bij bedrijfsvoertuigen, vaak tot aanzienlijke economische schade. De voorspellende diagnostiek van Bosch registreert en evalueert de staat van voertuigonderdelen en -systemen en communiceert deze voortdurend met de cloud. Op basis van deze gegevens kunnen storingen vaak voorspeld en dus ook tijdig opgelost worden. Zo kunnen de onderhoudskosten voor bedrijfsvoertuigen gedrukt worden, en doordat pech minder vaak voorkomt, zijn de voertuigen ook meer beschikbaar.

Elektronische horizon: In de toekomst zal de elektronische horizon van Bosch na elke rit een stuk slimmer zijn. Deze dienst is gebaseerd op HD-kaarten met topografische gegevens voor de te volgen route. Het motor- en transmissiebeheersysteem gebruikt vervolgens deze gegevens om de meest efficiënte rijstrategie te kiezen en op die manier het verbruik verder te verminderen. De elektronische horizon is al enkele jaren verkrijgbaar, maar Bosch heeft het systeem nu nog beter gemaakt. In de toekomst zal deze functie bepalen of de informatie op de kaart overeenstemt met de werkelijke wegomstandigheden. Als de camera van het voertuig bijvoorbeeld een snelheidsbeperkingsbord van 30 km/u registreert, maar de kaart een toegestane snelheid van 50 km/u vermeldt, zal het navigatiesysteem van de vrachtwagen de nieuwe snelheid opslaan. In de toekomst zal deze informatie ook via de cloud met andere vrachtwagens worden gedeeld. De slimme elektronische horizon zal vanaf begin 2019 geproduceerd worden.

Vrachtmonitoring: Waar zijn mijn goederen en is alles in orde? Dit zijn vragen die logistieke experts en klanten zich voortdurend stellen. De Transport Data Logger van Bosch biedt antwoorden op deze vragen en zorgt voor een transparante goederentoeleveringsketen. Dit kleine doosje van ongeveer tien vierkante centimeter met geïntegreerde sensoren controleert het transport van fragiele goederen door de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de hellingsgraad en eventuele schokken tijdens het transport te meten. De gemeten waarden worden weergegeven en opgeslagen in een smartphone- of tablet-app. Als bepaalde waarden overschreden worden, activeert de app een alarm, waardoor mogelijke schade aan de goederen vroeg gedetecteerd kan worden. Ook is het mogelijk om na te gaan wie verantwoordelijk is voor de schade.

Centrale gateway: De centrale gateway regelt voor alle bussystemen de uitwisseling van gegevens tussen de ECU's (elektronische controle-eenheid) in de vrachtwagen en de buitenwereld, en vormt dus het centrale communicatieknooppunt voor geconnecteerde bedrijfsvoertuigen. Dankzij moderne transmissie- en versleutelingstechnologieën verloopt de uitwisseling van gegevens ook uitermate veilig. Door gebruik te maken van firewalls of het indringingsdetectiesysteem ontwikkeld door ETAS en ESCRYPT, beide dochterondernemingen van Bosch, wordt ongeoorloofde toegang tot het voertuigennetwerk voorkomen.

Digitale zijspiegels en displays zorgen voor betere rijervaringen en meer veiligheid

Digitale zijspiegels: In 2019 start de productie van het digitale spiegelcamerasysteem dat Bosch en Mekra Lang hebben ontwikkeld voor zijspiegels. De twee grote spiegels aan de buitenkant van de vrachtwagencabine worden vervangen door videosensoren, waardoor de luchtweerstand vermindert en het brandstofverbruik bovendien met twee procent daalt. De beelden van de camera's zijn in realtime te zien op hogeresolutieschermen in de cabine. Het systeem past de schermweergave aan naargelang de situatie: een grote kijkafstand op de snelweg, groothoekweergave in stadsverkeer en een beeld met hoog contrast voor 's nachts. En dankzij het EasyFit- camerasysteem van Bosch kunnen ook bestaande vrachtwagens uitgerust worden met digitale zijspiegels. DIt systeem is gebaseerd op vier ultragroothoekcamera's die zorgen voor een beeld van 360° rondom het voertuig.

Digitaal dashboard: Voor een eenvoudige bediening zonder afleidingen van de voortdurend evoluerende connectiviteitsopties, rijhulpsystemen en infotainmentfuncties in vrachtwagens, introduceert Bosch digitale dashboards in de cabine. Naast de traditionele snelheidsmeter toont het display ook functie-informatie, routeplanningsafbeeldingen en beelden van de achteruitrijcamera of het systeem voor nachtbeelden, prioritair weergegeven afhankelijk van de rijomstandigheden. Bestuurders krijgen altijd net die informatie te zien die ze nodig hebben, wat alles eenvoudiger maakt en waardoor ze zich volledig op de weg kunnen concentreren.

Rijhulpsystemen zorgen voor betere rijervaringen en verhogen de veiligheid van bedrijfsvoertuigen

Zwenkwaarschuwing: Vrachtwagenbestuurders moeten met name in stadscentra niet alleen het verkeer, de verkeerslichten en de verkeersborden in de gaten houden, maar ook de voetgangers en fietsers. In de toekomst zal het zwenkwaarschuwingssysteem van Bosch bestuurders helpen om in complexe situaties de juiste manoeuvres uit te voeren. Radarsensoren detecteren overstekende voetgangers en fietsers ruim op voorhand en waarschuwen vrachtwagenbestuurders voor aanrijdingen, waardoor ze meteen kunnen remmen of uitwijken.

Dodehoekherkenning: Voor bestuurders van bedrijfsvoertuigen is het vaak moeilijk om de zones naast en diagonaal achter het voertuig te zien, zowel in de stad als op de snelweg. De dodehoekherkenning maakt gebruik van radarsensoren om de zones naast het voertuig te monitoren, andere weggebruikers te detecteren en de bestuurder te waarschuwen. Deze functie waarschuwt bestuurders ook voor aanrijdingen bij het veranderen van rijstrook.

Predictive emergency breaking: Sinds de herfst van 2015 zijn automatische noodremsystemen voor bedrijfsvoertuigen verplicht in de EU voor alle vrachtwagens met een brutovoertuiggewicht van meer dan acht ton. De oplossing die Bosch heeft ontwikkeld, maakt gebruik van een multifunctionele camera en een radarsensor, die allebei aan de voorzijde van de vrachtwagen gemonteerd zijn. De radarsensor detecteert objecten voor het voertuig en bepaalt hun snelheid en positie ten opzichte van het voertuig. Als er een aanrijding dreigt, waarschuwt het systeem de bestuurder. Als de bestuurder niet reageert, voert het systeem automatisch een noodrem uit.

Rijstrookassistentie: Deze systemen maken gebruik van cameragegevens om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen niet onopzettelijk zijn rijstrook verlaat. Deze rijstrookassistentie waarschuwt bestuurders via bijvoorbeeld een trilling van het stuur als ze van hun rijstrook dreigen af te wijken. De rijstrookassistent zorgt ervoor dat het voertuig zijn rijstrook niet verlaat door lichte stuurinterventies uit te voeren.

Besturingssystemen van Bosch voor bedrijfsvoertuigen zetten de toon

Servotwin: Servotwin van Bosch verhoogt de efficiëntie en het comfort van zware bedrijfsvoertuigen. Dit elektro-hydraulische besturingssysteem biedt snelheidsgebonden stuurbekrachtiging en verbruikt minder brandstof dan een zuiver hydraulische besturing. Dankzij de elektronische interface vormt het besturingssysteem tegelijk de basis voor rijhulpsystemen zoals de rijstrookassistent of zijwindcompensatie. Het besturingssysteem kent vele toepassingen, onder meer in de zelfrijdende Actros van Mercedes-Benz.

Achterasaandrijving: Dankzij eRAS, het elektrische achterasaandrijvingssysteem, kunnen bedrijfsvoertuigen met drie of meer assen de voorloop- en naloopas gebruiken om te sturen. Daardoor verkleint de draaicirkel en verslijten de banden minder snel. Op basis van de draaihoek van de vooras (die wordt doorgegeven via CAN-bus) bepaalt het besturingssysteem de optimale draaihoek voor de achteras. Na een bocht richt het systeem de wielen ook opnieuw recht. eRAS verbruikt alleen energie als het voertuig daadwerkelijk wordt bestuurd.

Bosch elektrificeert bedrijfsvoertuigen

Cargodriewieler met aandrijflijn van 48 volt: Lichte elektrische voertuigen met twee, drie of vier wielen spelen een steeds belangrijkere rol in het snel en flexibel leveren van goederen in steden. Het 48V-aandrijfsysteem van Bosch wordt ook toegepast voor cargodriewielers, die door leveringsdiensten worden gebruikt om brieven en pakjes in stedelijke gebieden naar hun eindbestemming te brengen.

E-cargobike: Vandaag zie je in bijna alle steden heel wat elektrische cargofietsen. Ze worden gebruikt om voeding en kleine pakketjes snel en flexibel te kunnen leveren. De Performance Line-aandrijflijn voor e-bikes van Bosch bezorgt cargofietsen een maximaal koppel van 63 Nm, wat altijd een krachtige start garandeert, zelfs bergop. Met een tweede batterij en in gunstige omstandigheden hebben deze cargofietsen een bereik van wel 180 km, zelfs als ze beladen zijn. Nyon, de fietscomputer, berekent de snelste leverroute en toont de fietser de tijd, snelheid, aanbevolen versnelling, resterende kilometers, afstand en het batterijniveau.

Elektrische opleggeras: Dankzij de elektrische as gaat tijdens het remmen niet langer energie verloren. De energie wordt opgeslagen in een hoogspanningsbatterij en kan worden hergebruikt voor tal van andere toepassingen, zoals het aansturen van koelcompressoren voor opleggers of als opstarthulp voor constructievoertuigen. Vergeleken met traditionele dieselaandrijflijnen voor opleggers kan met een elektrische opleggeras jaarlijks tot 9000 liter brandstof worden bespaard. Dergelijke assen maken bovendien elektrisch rijden via afstandsbediening mogelijk, bijvoorbeeld op de terreinen van een vrachtbedrijf of in havens. Om dit toe te passen levert Bosch beproefde compacte onderdelen die direct beschikbaar zijn, zoals een omvormer, de bijbehorende ECU en de voertuigregeleenheid. De afzonderlijke motorgenerator is verkrijgbaar voor installatie als een volledige elektromotor, of het is ook mogelijk om de actieve componenten (rotor, stator en resolver) in de as te integreren.

Thermisch beheer voor elektrische voertuigen: Bosch maakt gebruik van een slim systeem voor thermisch beheer om het bereik van elektrische voertuigen met liefst 25 procent te verhogen. Het systeem zorgt voor een selectieve distributie van de temperaturen in de batterij om de efficiëntie ervan te verhogen. Het systeem voor thermisch beheer van Bosch garandeert ook dat elk onderdeel van de aandrijflijn binnen het optimale temperatuurbereik werkt. Bovendien stuurt het systeem steeds de warmte en koude voor het interieur van elektrische voertuigen naar de benodigde locatie.

Bosch maakt de aandrijflijn van bedrijfsvoertuigen efficiënter

Uitlaatnabehandeling: AdBlue-injectiesystemen zorgen samen met SCR-katalysatoren (Selective Catalytic Reduction) voor een uitgebreide nabehandeling van de uitlaatgassen. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat bedrijfsvoertuigen binnen de wettelijke normen voor uitlaatgassen blijven. Het Denoxtronic 2.2-evodoseringssysteem biedt flexibele configuratieopties en is door de aanzienlijke brandstofbesparing al snel terugverdiend. Voor lichte bedrijfsvoertuigen biedt Bosch de uiterst compacte Denoxtronic 6-5. De 6-HD-versie heeft een dosering die kan oplopen tot 15 kg/u en is uitstekend geschikt voor motoren met hoge capaciteit van zware bedrijfsvoertuigen.

Modulair common-railsysteem: Het modulaire common-railinjectiesysteem (CRSN) voor bedrijfsvoertuigen en niet-snelwegtoepassingen maakt dieselmotoren uitermate efficiënt. Dit systeem kan wat de gemonteerde componenten betreft in verschillende configuraties gebruikt worden, met maximaal acht cilinders en een vermogen dat oploopt tot 850 kilowatt. Afhankelijk van het segment en de markt kan het systeem tot 1,6 miljoen kilometer aan in snelwegtoepassingen of 15.000 uur buiten de snelweg. Vergeleken met traditionele systemen kan het brandstofverbruik dankzij dit systeem met 1 procent dalen. Voor een zware vrachtwagen kan dit oplopen tot een besparing van 450 liter diesel per jaar. Het systeem werd ook ontworpen om de aandrijflijn te kunnen elektrificeren.

Common-railbasissysteem: Common-railbasissystemen, met tot 2000 bar systeemdruk voor gemiddeld en zwaarbelaste voertuigen en voor niet-snelwegvoertuigen spelen perfect in op de behoeften van opkomende markten. Het systeem omvat onder meer een breed aanbod aan oliegesmeerde pompen en basisinjectoren, en omdat het gestandaardiseerd is, verloopt de systeemintegratie, -kalibratie en -validering voor nieuwe applicaties snel en efficiënt.

Variabele oliepomp: Bestaande oliepompen werken op basis van een constante oliedruk om voor een constante smering van de motor en koeling van de zuigers te zorgen. Met de nieuwe oplossing voor bedrijfsvoertuigen van Bosch kan het verplaatsingsvolume geregeld worden, wat betekent dat in elke situatie de perfecte hoeveelheid olie wordt toegevoerd. Daardoor is er tijdens bepaalde bedrijfsfases minder koppel vereist en wordt er tot 1 procent minder brandstof verbruikt. De variabele oliepomp werkt volgens het meerschoepsprincipe en is in drie uitvoeringen verkrijgbaar: met oliecarter, met een compact frontontwerp en als motorafdekking.

Aandrijfsysteem op aardgas: Voor de komende jaren wordt op de wereldmarkten een aanzienlijke toename van het aantal voertuigen op aardgas voorspeld. Dit komt voornamelijk doordat ze in vergelijking met voertuigen op vloeibare brandstoffen veel minder koolstofdioxide en partikels uitstoten, en doordat ze ook een stuk stiller zijn. Het Bosch-aanbod omvat de ECU, onderdelen voor brandstofinjectie en luchtmanagement, en diverse sensoren voor voertuigen op aardgas. Deze onderdelen zijn krachtig en compact en werden gedurende meerdere jaren in de praktijk getest.

Bosch maakt entertainmentcenters van passagierscompartimenten in bussen

Coach-entertainmentserie: De nieuwe Coach-entertainmentserie van Bosch introduceert moderne multimediatoepassingen en geconnecteerde technologieën in de bussector. Alle systeemonderdelen, zoals hogeresolutieschermen en de centrale hoofdeenheid, zijn verbonden via ethernet-AVB. AVB staat voor Audio Video Bridging, een transmissietechnologie die zorgt voor een ononderbroken en synchrone audiovisuele weergave in voertuigen, zelfs voor HD-films. De nieuwe ethernetbekabeling is erg licht en vergt bijzonder weinig installatieruimte in het voertuig.

Coach-hoofdeenheid: Dankzij de centrale Coach-hoofdeenheid krijgen busbestuurders alle belangrijke informatie in een oogopslag te zien. Via een aanraakscherm kunnen ze de geïntegreerde navigatiekaarten en de entertainment in het passagierscompartiment bedienen, en met de mySPIN-smartphone-integratie krijgen ze toegang tot allerlei apps.

Alle functies werken ook via spraakbediening en telefoongesprekken kunnen gevoerd worden met behulp van het geïntegreerde handsfree toestel.

Tags: IAA, Automated Mobility

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1.500 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 410.000 medewerkers (situatie op 31 december 2018). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 78,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 460 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 130 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 68 700 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland

Ben je nog steeds op zoek naar iets?