Suche

Persbericht #Automated mobility
Deel persbericht

Bosch viert 40 jaar ABS

Een uitvinding van Bosch uit 1978 die helemaal past in de filosofie van de Bosch-slogan: “Technologie voor het leven”

  • ABS: het verhaal achter een belangrijke uitvinding
  • Een systeem voor twee-en vierwielers
  • Test- en proefritten op het Bosch-circuit van Juvincourt (Frankrijk)

Leen Van Parys >

Al 90 jaar lang spelen de ingenieurs van Bosch-ingenieurs een voortrekkersrol in tal van innovatieve technische ontwikkelingen, uitvindingen en patenten met betrekking tot baanbrekende remsystemen die de veiligheid van auto’s continu verbeteren. Het antiblokkeerremsysteem ABS is vandaag de norm in de automobielindustrie.

ABS staat voor “Antiblockiersystem” en is een veiligheidssysteem dat het blokkeren van de wielen bij bruusk en hevig remmen voorkomt. Het systeem biedt ondersteuning bij het remmen en garandeert een beter evenwicht van het voertuig. ABS verhoogt de veiligheid in zowel vliegtuigen, auto’s en tweewielers. Bosch bezit het patent op dit systeem.

Bosch: uitvinder van ABS

De allereerste ABS-systemen - vergelijkbaar met de systemen van vandaag - werden al in de jaren 1920 toegepast in de luchtvaart. Het doel was om het vliegtuig tijdens het remmen bij de landing beter te controleren en te vermijden dat het toestel uit balans raakte of de vleugels de grond raakten. Bosch diende in 1936 een patent in voor “een mechanisme dat de vergrendeling van de wielen van een gemotoriseerd voertuig verhindert”. Maar ABS voor gemotoriseerde voertuigen zag pas in de jaren 1970 het licht, mede dankzij de opkomst van de digitale technologie. In 1978 was het systeem als optie verkrijgbaar op de Mercedes Klasse S 116. Vandaag viert Bosch het 40-jarig bestaan van dit systeem.

Hoe werkt ABS?

ABS werd voor de eerste keer door Bosch getest op de bevroren meren van Arjeplog in Zweden. Hiermee vestigde Bosch zijn naam als pionier op het gebied van actieve veiligheid. Het systeem laat toe om in een noodsituatie de wielen te deblokkeren door de remdruk op de wielen te verlagen. Dat voorkomt doorslippen waardoor de bestuurder mogelijke obstakels kan vermijden en veilig kan stoppen. Bij voertuigen zonder ABS blokkeren de wielen bij een noodstop en glijden de banden over de weg. Hierdoor kan de bestuurder moeilijk de controle over het voertuig houden, vooral wanneer de weg glad is zoals bij regen, sneeuw, ijs of op grind. Uitwijken wordt bijna onmogelijk: zelfs als de wielen blijven draaien, blijft het voertuig rechtdoor rijden. Bovendien wordt bij geblokkeerde wielen de remafstand groter. ABS is sinds 2004 verplicht op alle nieuwe voertuigen in de Europese Unie en heeft op die manier een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de verkeersveiligheid.

Een efficiënt en veelzijdig systeem

ABS bestaat uit verschillende elementen: een sensor op elk wiel van het voertuig, een computer en een hydraulisch rembesturingssysteem. De computer analyseert de informatie over de snelheid van de wielen, verzonden door de sensoren. Als de computer een blokkering van het wiel detecteert, vermindert de druk op het wiel zodat dit weer begint te draaien. Zodra het wiel weer grip krijgt, verhoogt het systeem de remdruk opnieuw. ABS voert deze drukvariaties enkele tientallen keren per seconde uit. De bestuurder voelt dan trillingen in het rempedaal. Let op: ABS werkt niet bij lage snelheid (minder dan 5 kilometer/uur) omdat het noodzakelijk is dat de wielen blokkeren wanneer het voertuig stopt. Een ander voorbeeld van ABS is dat het ook voor tweewielers geschikt is. De BMW K1 was in 1988 de eerste tweewieler die met ABS werd uitgerust. Sinds januari 2017 is ABS verplicht in de Europese Unie voor alle tweewielers van meer dan 125 cm3.

Bosch-testcentra voor remmen: Juvincourt, Boxberg en Vaitoudden

De Bosch Groep beschikt wereldwijd over negen testcentra voor het testen van systemen ontworpen door Onderzoek & Ontwikkeling. Drie centra - Juvincourt in Frankrijk, Boxberg in Duitsland en Vaitoudden in Zweden - zijn specifiek gewijd aan remsystemen en hebben actief bijgedragen aan de ontwikkeling en het op punt zetten van ABS en ESP®.

Juvincourt: Het testcentrum van Juvincourt, in de buurt van Reims, werd geopend in 2014. Een serie gevarieerde pistes met een oppervlakte van 15 hectare zijn verspreid over een beveiligde oppervlakte van 120 hectare. De rechte baan van 1,8 kilometer lang is uniek door haar breedte van 50 meter en maakt complexe tests in alle veiligheid mogelijk.

Vaitoudden: In 1971 voerde Bosch zijn eerste tests uit op het bevroren Arjeplog-meer in Zweden, maar pas in 1973 begonnen de eerste ABS-testen. Door het toenemende aantal projecten en ontwikkelingen werd het noodzakelijk om hier een permanent testcentrum op te richten. Vaitoudden opende in 2003. De site bestaat uit een reeks gevarieerde pistes van meer dan 32 kilometer en ligt 10 kilometer ten noordwesten van Arjeplog. Het testcentrum is toegankelijk van eind november tot eind maart.

Boxberg: Negentig kilometer ten noordoosten van Stuttgart ligt het Boxberg- circuit dat zich uitstrekt over meer dan 94 hectare. Het biedt meer dan 20 verschillende soorten pistes (snelheidsring, off-piste, ...) om tests uit te voeren op alle soorten voertuigen: tweewielers, personenauto’s, vrachtwagens of bedrijfsvoertuigen.

ABS: een pionier in remassistentie

Al 40 jaar lang is ABS de referentie voor actieve remsystemen, maar het belang is veel groter omdat ABS ook de weg heeft geëffend voor de ontwikkeling van andere actieve veiligheidssystemen zoals antislip (ASR®) en het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP®. Ook voor technologieën zoals hill-start, noodremsystemen en zelfrijdende auto’s vormt ABS de basis. Daarnaast is Bosch ook een belangrijke speler in de aftermarket met een uitgebreid portfolio van remonderdelen: remblokken, remschijven, hydraulische systemen, remvloeistof, enz.

Tags: ABS

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?