Suche

Persbericht #Internet of Things
Deel persbericht

Climo van Bosch helpt luchtkwaliteit te monitoren

Compacte box levert uitgebreide realtime gegevens aan een beperkte kost

  • Oplossing voor Smart Cities
  • Intelligente data helpt steden om actie te ondernemen tegen luchtverontreiniging
  • Kwaliteit van de omgevingslucht is een belangrijke doelstelling voor de stedelijke ruimtelijke ordening

Peter De Troch >

X

Dankzij Smart City-technologie kunnen steden nu actie ondernemen tegen luchtverontreiniging. Een eerste stap naar de verbetering van de luchtkwaliteit is het verzamelen en beheren van data. Het Climo 'micro-climate monitoring system' van Bosch is een nieuwe oplossing die steden helpt om de luchtkwaliteitparameters in realtime te beheren en dit tegen een veel lagere prijs dan de bestaande technologieën. De compacte Climo-box maakt het mogelijk om snel en nauwkeuring de gegevens te meten en kreeg een CES 2018 Innovation Award.

"Sensoren verspreid over de hele stad zorgen voor een brede waaier aan waardevolle gegevens. Climo geeft steden sneller en makkelijker toegang tot deze gegevens, zodat ze actie kunnen ondernemen op het gebied van luchtkwaliteit," zegt Mike Mansuette, voorzitter van Bosch in Noord-Amerika. "Het Bosch-portfolio aan sensoren, software en diensten - gecombineerd met een overvloed aan domeinoverschrijdende expertise - maakt ons tot een ideale partner voor steden die de uitdaging van een goede luchtkwaliteit durven aangaan en de levenskwaliteit van de bewoners willen verbeteren."

Het Climo-systeem werd ontwikkeld door Bosch in samenwerking met Intel, en maakt een snelle en nauwkeurige meting van luchtkwaliteitparameters mogelijk. Het combineert sensoren en software om data over de luchtkwaliteit te verzamelen, waaronder een aantal belangrijke luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide, stikstofmonoxide, stikstofdioxide, zwaveldioxide en ozon. Het levert ook gegevens van omgevingsparameters zoals temperatuur, relatieve vochtigheid, licht, geluid, druk en zelfs pollen.

Voordelen voor de burgers in realtime

De luchtkwaliteit is een essentiële doelstelling voor de stedelijke ruimtelijke ordening. De gegevens die door het Climo-systeem worden verstrekt, kunnen door steden worden gebruikt in verschillende proactieve benaderingen, zoals het beheer van de verkeersdoorstroming. Ze kunnen ook dienen om de lokale bevolking proactief te informeren. Burgers die astmatisch zijn of aan allergieën lijden, weten zo onmiddellijk of het beter is om binnen te blijven of een bepaald deel van de stad te vermijden. Steden kunnen deze gegevens ook aanwenden om andere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld naar het toekomstig beleid en planning toe. Zo kan het systeem bijvoorbeeld op het platteland of in bosrijke gebieden een vroegtijdige waarschuwing voor brand geven.

Draadloze sensoren die connecteren met Wi-Fi en mobiele netwerken

Het verzamelen van microklimaatgegevens is mogelijk via de aansluiting van compacte draadloze sensoren. Beveiligde externe kalibratie en bewaking op afstand is mogelijk via zowel draadloze (WiFi en 3G) als een bekabelde verbinding. Het Climo-systeem wordt gevoed met Intel IoT-technologieën en biedt cloudgebaseerde analyses, datamanagement en visualisatiesoftware.

Eenheden zijn vooraf geconfigureerd voor de specifieke locatie en kunnen verder aangepast worden met behulp van over-the-air updates. De eenvoudige updatemogelijkheden zijn integraal onderdeel van het Climo-ontwerp en laten toe om toekomstige technologieën, zoals 5G, in te schalen van zodra deze beschikbaar zijn.

Honderd keer kleiner, tienmaal goedkoper

Terwijl standaard 'air-quality monitoring systems' vaak hoge infrastructuurinvesteringen vereisen en complex te bedienen zijn, is het Climo-systeem ontworpen voor eenvoudige implementatie en beheer. Het apparaat is ongeveer een honderdste van de omvang van de conventionele systemen, en kost slechts een tiende van de prijs. Climo is ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De voeding gebeurt via 110/220V of 12V DC. Hierdoor is Climo een interessante oplossing voor steden over de hele wereld - in verschillende weerzones en met een andere economische omgeving. De Climo-box werd oorspronkelijk ontwikkeld door Bosch-ingenieurs in India.

Ontdek Climo op het Agoria Smart Cities Forum op 1 maart 2018 in Brussel.

Tags: Climo, clean air

Over Bosch

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,050 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is te vinden online op http://www.bosch-press.be, www.bosch.be, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschBelgium, www.linkedin.com/company/bosch-belgium/, YouTube: Bosch Belgium.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?